Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
20/05/2019

Experiència d’un estudiant de català al Seminari d’introducció a la gestió cultural internacional_Università Ca’Foscari Venezia

La setmana del 6 al 10 de maig 2019 alguns dels meus companys de català i jo, juntamentament amb la nostra professora Paula Marqués Hernández, vam tenir l’oportunitat de participar en el Seminari d’introducció a la gestió cultural internacional organitzat per l’Institut Ramon Llull, aprofitant l’ocasió del pre-opening de la #BiennaleArte2019, cicle d’exposicions en què Catalunya hi participa cada any amb diverses propostesdes dels Eventi Collaterali.

 

El primer dia, dilluns 6 de maig, l’Eva Sòria, coordinadora d’Arts Visuals de l’IRLva introduir-nos al Seminari amb una presentació molt minuciosa de tot el que fa l’IRLi de les experiències dels anys passats aquí a la Biennal de Venècia.
Dimarts, en canvi, vam ser convidats al pavelló “Catalonia in Venice_Perdre el cap(ídols)” que, com hem dit, forma part dels Eventi Collaterali que s’organitzen cada any per la Biennal. El comissari de l’exposició, Pedro Azara, ens va acollir i va explicar-nos quina és i com va néixer la idea inicial i com va ser el projecte final. Perdre el cap (ídols) és una exposició sobre l’estrany poder que adquireixen algunes estàtues que han sigut atacades, utilitzades com a difusors de missatges i algunes vegades decapitades, com si aquestes pedres fossin persones reals. Després, en Pedro va ser la nostra guia i ens va mostrar l’exposició. Un honor!

 


Havent vist l’exposició, l’Olga Díaz, técnica de l’Àrea de Creació de l’IRL i el Fabio Monza, coordinador de la producció de la expo, ens van explicar alguns detalls més tècnics sobre el projecte.
El tercer dia, a les 11h., vam assistir a la roda de premsa presidida per la Iolanda Batallé, directora de l’IRL, i pel PedroAzara, el comissari de l’exposició. Ha estat la meva primera roda de premsa i em vaig quedar impressionat de la tranquil·litat que tenia en Pedro quan responia a les preguntes dels periodistes.

 


Després vam assistir a la performance “Ella s’apropria en present”, de l’artista Marcel Borràs i la productora executiva de teatre Anabel Labrador. Va ser una performance interactiva on s’explicava la història de les estàtues presents dins l’exposició i d’altres no presents i les representava l’actriu Marta Aguilar. Ens va agradar moltíssim!
A la tarda l’Enrichetta Cardinale, PR per l’art, la música i la cultura, i la Yolanda Jiménez, tècnica de comunicació de l’IRL, ens van explicar com funciona tota la part del màrqueting i de la propaganda de l’esdenivent a escala internacional.
Dijous vam tenir dues trobades molt interessants. Vam passar el matí amb el Francesc Serés, director de l’Àrea Creació de l’IRL, a qui vam atabalar a base de preguntes i ens va il·lustrar diversos projectes de l’Institut per compartir el saber i alhora projectes personals.Vam navegar també pels debats de les edicions de la residència d’arts, ciències i humanitats, Faber.

 


A la tarda (açò en realitat no entrava dins el cicle del seminari sobre introducció a la gestió cultural internacional, sinó dins el cicle #primavera_en_català, organitzat per les professores Paula Marqués Hernández i Sara Antoniazzi) vam estar amb en Xavi Sarrià. Va parlar com la música va ser i és actualment una eina per la normalització de la llengua i cultura catalana i, sobretot, la valenciana (la meva companya Silla ens conta l’experiència: https://xarxa.llull.cat/blog/el-poder-combatiu-de-la-musica-sobre-la-xerrada-de-xavi-sarria-a-venecia/).
Divendres 10 de maig pel matí, sempre dins aquest cicle de la #primavera_en_català, vam acollir la presentació del llibre d’Albert Morales Anàlisi lexicomètric contrastiu dels estatuts d’autonomia de Catalunya de 1932, 1979 i 2006. A la tarda, en canvi, ales 18h.,la setmana es va concloure amb la inauguració oficial de l’exposició de Catalonia in Venice amb la presència de figures representatives de la cultura i de la política catalana, com la nova consellera de cultura, Mariàngela Vilallonga. Seguidament, hi va haver el còctel (que tant ens va prometre la nostra professora de català!) mentre les persones parlaven amb una copa de cava amb al davant dels ulls un capvespre venecià.
Ha estat una setmana esgotadora però al mateix temps divertida, formativa i interessant. Agraeixo a l’Institut Ramon Llull i a totes les persones que ho han organitzat per donar-nos aquesta oportunitat. Ho aconsello vivament!

 

A més, la Biennal ens va donar una invitació per accedir al pre-opening de les exposicions nacionals on vam reconèixer periodistes, crítics de l’art i directors d’importants museus de nivell global.

 

Nota escrita per: Francesco Torresan, estudiant de català 2 a la Univesitat Ca’Foscari de Venècia.

Nota revisada i editada per la professora de català Paula Marqués Hernández

 

 

P.D ací ja estàvem cansadíssimes. A més a més, va ploure durant tot el dia!!!

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Paula Marqués