Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     

Ajuda blog

Aquest blog de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull és un espai per compartir les experiències docents del professorat de la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior i difondre les activitats acadèmiques i culturals que es generen a l’entorn de l’ensenyament de la llengua i els estudis catalans a les universitats d’arreu del món. El blog inclou tres seccions: ensenyar, aprendre i investigar, i també un calendari d’esdeveniments.

Per poder editar el blog, cal que prèviament hagueu estat donats d’alta com a usuaris.

Ajudes

  1. Com puc accedir al blog Xarxallull per primer cop?

  2. Com puc fer un apunt al blog Xarxallull?

  3. Com puc introduir un esdeveniment al calendari?

Com puc accedir al blog Xarxallull per primer cop?

L’Administrador del blog t’haurà donat d’alta com a usuari. Rebràs un correu electrònic i has de seguir les instruccions que et conduiran a una pàgina del blog on se’t proporcionen les teves dades d’accés (usuari i contrasenya), i ja hi podràs entrar. Et recomanem que t’apuntis la contrasenya per tenir-la a mà.

El rol que t’haurà assignat és el d’Autor. Aquest rol et permetrà publicar apunts al blog, editar-los i esborrar-los. També podràs pujar arxius diversos per il•lustrar o complementar la informació de les entrades. I a més a més, podràs afegir esdeveniments al calendari.

El nom d’usuari, NO el podràs canviar, però, en canvi, sí que podràs modificar la contrasenya i altres detalls des del teu perfil.

Som-hi!

Has de fer clic a dalt a l’esquerra Hola, rllull per poder Editar el perfil.

Un cop dins el teu perfil pots fer el següent:

1. Afegir el teu nom i cognom
2. Posar-te un sobrenom
3. Posar el nom amb què vols aparèixer públicament
4. Canviar l’adreça de correu-e per una altra que et sigui més fàcil de recordar.
5. Canviar la contrasenya assignada


Pots canviar la contrasenya per una que no sigui tan forta, però que et resulti més fàcil de recordar:


En cas d’oblit, però, sempre podràs sol•licitar-ne una de nova, esclar.

Ara ja pots fer el teu primer apunt! Endavant!

Com accedir al blog Xarxallull per primer cop

Com puc fer un apunt al blog Xarxallull?

Entra a l’enllaç següent i introdueix les teves dades d’accés: http://xarxa.llull.cat/wp-admin/

Vés a Entrades > Afegeix

Ara ja ets a dins de l’editor d’apunts de WordPress. Comencem!

  1. Introdueix el títol del nou apunt a l’apartat destinat a aquesta finalitat que trobaràs a la part superior de la pàgina.
  2. A continuació, pots introduir el contingut de l’apunt al requadre de sota.

Si hi vols posar un subtítol, et proposem de fer servir la font Capçalera 2. Per al text, la font Paràgraf.

Trobaràs més opcions d’edició de text dins la icona encerclada. Aquí, per exemple, hi ha amagats els caràcters especials que a alguns de vosaltres us poden ser útils.

També pots il•lustrar la notícia amb fotografies (i t’animem a fer-ho!) o pots afegir un document de word o un pdf per completar les informacions que hi proporciones. Pots intercalar en el text els arxius i les imatges o bé posar-los al final.

Has de fer clic a Afegeix un mèdia > Penja fitxers > Insereix a l’entrada (abans d’inserir les fotografies hi pots posar una llegenda)

Des d’aquesta última pantalla pots Crear una galeria d’imatges, per quan en vols penjar diverses, i també pots indicar quina de les imatges vols que surti a la pàgina inicial del blog (Imatge destacada). La imatge destacada convé que sigui com més quadrada millor.

Opcions per a les imatges dins d’aquesta pàgina:

  1. Posar una llegenda (peu de foto) a les fotografies.
  2. A Editar la Imatge podràs retallar-la, girar-la o invertir-la.
  3. A Configuració de la visualització dels adjunts podràs alinear-la i canviar-li la mida. Recomanem Mida mitjana – 600×800 perquè el blog sigui àgil.

Si el que vols afegir al contingut de l’apunt és un document de word o un pdf, has de penjar el fitxer al mateix apartat Afegeix un mèdia i quan facis clic a Insereix imatge el que t’apareixerà a la pàgina inicial de l’editor és un enllaç des del qual qui vulgui es podrà descarregar els documents que hagis inserit al text.

La mida màxima dels fitxers és d’1 MB.

També pots afegir un vídeo o altres continguts multimèdia mitjançant un enllaç. Caldrà que copiïs o escriguis la direcció de la pàgina web (URL) directament a la zona de text de l’editor de WordPress.

Continuem!

Ara toca ordenar la notícia: has de triar una categoria i triar unes etiquetes que ens ajudin a identificar-la.

Categories:

  • Aprendre
  • Ensenyar
  • Investigar

Etiquetes:

Perquè hi hagi un cert ordre amb les etiquetes, t’agrairem que afegeixis com a mínim les etiquetes que t’indiquem a continuació:

  • Nom en català de la ciutat on s’ha fet l’activitat o de la ciutat relacionada amb l’apunt, en cas que sigui rellevant.
  • Nom en català del país.
  • Disciplina en què s’inscriu: llengua, literatura, teatre, música, poesia, sociolingüística… Et pots inspirar amb les que surten a Trieu una de les etiquetes més usades.
  • Altres etiquetes: anunci (per a convocatòries de comunicacions i similars), formació (per a cursos, jornades, etc.), premi, publicació, recursos CLE…
  • Noms propis: si creus que a l’apunt es parla d’algú rellevant en el món de la llengua i la cultura catalanes (nom i cognom pel quals és conegut/uda).

Les etiquetes surten publicades al blog per ordre alfabètic.

Ara ja pots publicar la notícia! Fes clic a Publica.

També tens l’opció de Desar la feina que has fet fins ara, i publicar la notícia en un altre moment o fins i tot de programar la seva publicació (si fas clic a Publica immediatament: Edita). En aquests casos, la informació que hi has introduït no serà accessible per als altres usuaris.

Moltes gràcies per compartir amb tots nosaltres les teves experiències!

Com puc introduir un esdeveniment al calendari?

Al calendari només s’hi ha d’introduir els esdeveniments que encara no s’han dut a terme.

Vés a Calendari > Esdeveniments

Ara Afegeix un nou esdeveniment.

  1. Introdueix el títol de l’esdeveniment a l’apartat destinat a aquesta finalitat que trobaràs a la part superior de la pàgina.
  2. A continuació, pots introduir la descripció de l’esdeveniment al requadre de sota.

 

 Com podeu fer un apunt al blog Xarxallull