Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
02/01/2019

XII Congrés Internacional de l’Associazione Italiana di Studi Catalani

Etiquetes: , , ,

Entre el 29 de novembre i l’1 de desembre passats es va celebrar el XII Congrés Internacional de l’AISC. Per primer cop en la història de l’entitat la institució que va acollir l’acte fou la Università per Stranieri de Siena, on precisament enguany s’han començat a impartir cursos de Llengua i Traducció Catalanes. La vuitantena de ponents i de comunicants que van participar al congrés ―entre els quals hi havia diversos docents de la Xarxa Llull― van abordar des de diverses disciplines i òptiques el tema general proposat pel comitè organitzador: “Specie di spazi, viaggi e geografia”.

L’obertura del congrés va anar a càrrec de Pietro Cataldi, rector de la universitat amfitriona, i d’Enric Bou, president de l’AISC, que van donar la benvinguda als assistents. A continuació, Maria Grossman i Giuseppe Grilli, dos dels membres fundadors, es van encarregar de rememorar els inicis de l’entitat, que enguany ha complert els seus primers quaranta anys d’existència. Tot seguit, Sebastià Bonet (Universitat de Barcelona), convidat per l’associació en motiu de l’Any Fabra, va pronunciar una brillant conferència plenària sobre el sistema de prescripcions normatives de la Gramàtica del 1918. Durant els dos dies i mig següents van tenir lloc 24 sessions de comunicacions en què els diversos especialistes reunits a Siena van exposar les seves respectives investigacions. Tal com es pot comprovar en el programa, els assistents van poder escoltar intervencions que abraçaven diversos camps de les ciències humanes i socials (estudis literaris, filologia, lingüística, filosofia, geografia, història, cinema, folklore, música, arquitectura, etc.) i diverses èpoques d’estudi (edat mitjana, renaixement i barroc, modernitat i postmodernitat). També van poder visitar una ciutat que és Patrimoni Mundial de la Humanitat des de 1995 i gaudir de la gastronomia local en el sopar social del divendres 30 de novembre.

El dissabte dia 1 de desembre, a primera hora del matí, Gennaro Ferraiuolo (Università degli Studi di Napoli Federico II) va oferir una darrera conferència plenària titulada “La geografia delle Costituzioni. Regioni, confini e stati indissolubili nelle democrazie contemporanee”, en què va reprendre bona part de les reflexions incloses en la seva contribució al llibre La nazione catalana. Storia, lingua, politica, costituzione nella prospettiva plurinazionale, publicat recentment per l’Editoriale Scientifica de Nàpols, el qual havia estat presentat dijous. La clausura del congrés va comptar amb la presència de Beatrice Garzelli, directora del CLASS – Centro per le Lingue Straniere de la Università per Stranieri di Siena, Joan Elies Adell, director de l’Institut de les Lletres Catalanes, i Luca Bellizzi, delegat de la Generalitat de Catalunya a Itàlia.

En darrer lloc, dijous a la tarda es va celebrar l’assemblea de l’AISC, que va servir, entre d’altres coses, per renovar-ne el Consell Directiu. També es va anunciar que el proper congrés se celebrarà d’aquí tres anys a la Università degli Studi di Bari “Aldo Moro”.

Salutació de Pietro Cataldi, rector de la Università per Stranieri di Siena

 

Ponència de Sebastià Bonet

 

Una sessió de comunicacions

 

Presentació de “La nazione catalana. Storia, lingua, politica, costituzione nella prospettiva plurinazionale”

 

Els membres entrants i sortints del Consell Directiu. D’esquerra a dreta: Gabriella Gavagnin, Cèlia Nadal, Nancy De Benedetto (nova presidenta), Gennaro Ferraiuolo, Enric Bou, Elena Pistolesi, Francesco Ardolino, Simone Sari i Lídia Carol.

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Francesc Tous