Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
03/05/2019

Un altre Sant Jordi a L’Havana

Avatar

Autor:
Neus Crisol

Etiquetes: , ,

Des de fa més de 10 anys, la Càtedra de Cultura Catalana de la Universitat de L’Havana celebra una de les festivitats més importants a Catalunya: la Diada de Sant Jordi. Aquesta festa no és només esperada pels estudiants dels cursos de Llengua i Cultura Catalana, sinó per tota la Facultat d’Arts i Lletres, seu de la càtedra. El dia anterior, la vigília, la facultat ja presentava un ambient propi Sant Jordi: per rebre estudiants, professors i treballadors, es van penjar la senyera i roses de paper a la barana del 1er pis i es deixar muntada una parada de llibres amb alguns dels exemplars de luxe dels fons de la nostra biblioteca. L’endemà, ja el 23 d’abril, la parada va quedar guarnida amb un gerro ple de roses vermelles.

Des de la 1 de la tarda es van anar succeint moltes activitats. Primerament, la responsable acadèmica, Beatriz Laffita Menocal, va donar la benvinguda a tothom, va agrair públicament a les institucions i persones que van fer possible la realització de tres dies de jornades culturals i va explicar quines serien les activitats que es desenvoluparien a partir del 23 d’abril. A continuació, el lector de l’Institut Ramon Llull, Oriol Prat Altimira, va explicar com es celebra la Diada de Sant Jordi a Catalunya i quin n’és l’origen. Acte seguit va tenir lloc un intercanvi de llibres –cortesia de catalans residents a L’Havana– entre els treballadors no docents de la Facultat, que dies abans havien deixat el seu nom en una bústia preparada per a l’ocasió, i una rifa. Per últim, tots el presents, unes 150 persones aproximadament, van rebre un llibre de regal, cortesia de la Conselleria Cultural de l’Ambaixada d’Espanya a Cuba, i un “pergamí” amb la llegenda de Sant Jordi (en castellà). Precisament, per aquest primer bloc, es va comptar amb la presència del Conseller de Cultura, el Sr. Jorge Peralta, d’una de les gestores culturals, la Sra. Lourdes Azcuy, i de la degana de la facultat, Sra. Kirenia Rodríguez.

Després d’una pausa, es va reprendre la celebració, ara només per als estudiants de la Càtedra. Alguns del nivell bàsic van explicar, en català, la llegenda de Sant Jordi, acompanyats, com a preàmbul, per una melodia medieval executada amb clarinet a càrrec d’una estudiant de Filologia Hispànica. Després, tres estudiantes del nivell intermedi van llegir poemes d’amor en català i la traducció al castellà. Per tancar el moment cultural, dues violinistes catalanes, de visita a Cuba, van delectar el públic amb cançons típiques catalanes. El colofó del dia va ser l’entrega, als nostres estudiants, de llibres (material didàctic editat per la Generalitat de Catalunya i d’altres donats per la Conselleria Cultural de l’Ambaixada d’Espanya a Cuba), un “pergamí” amb la llegenda de Sant Jordi (en català) i una preciosa rosa vermella.

L’endemà les jornades van tenir el privilegi de comptar amb la presència d’Anita Orzes, doctoranda de la Universitat Autònoma de Madrid. Va explicar aspectes molt interessants de la Biennal de Venècia i, en l’última part de la seva presentació, va parlar de la presència catalana en aquest importantíssim esdeveniment de les Arts Visuals Internacionals, la qual cosa va crida l’atenció dels estudiants que fan la carrera d’Història de l’Art. I no només això: un cop acabada la conferència, la ponent va respondre les preguntes del públic assistent. A més de l’activitat acadèmica, va tenir lloc, com a cloenda de les jornades a la facultat, un altre moment cultural: estudiants de diversos nivells i el lector, acompanyats a la guitarra, van versionar la cançó Qui n’ha begut, del grup barceloní Mishima. Per acabar de gaudir la cultura catalana, es va arrodonir l’acte amb les ja tradicionals degustacions culinàries amb què es tanquen les activitats: primerament, amb un tast gentilesa de l’empresa catalana radicada en Cuba MG food & beverages, que va oferir un còctel fet amb begudes produïdes a Catalunya, i plats tradicionals catalans que, com sempre, van merèixer els elogis del públic present.

El dia 25 d’abril, al Casal Català de L’Havana (Societat de Beneficència Naturals de Catalunya) van concloure les celebracions per la Diada de Sant Jordi. L’acte es va dur a terme a allà gràcies a la invitació de la Conselleria Cultural de l’Ambaixada d’Espanya a Cuba, en el marc de les jornades literàries que va organitzar amb motiu del Dia de la Llengua –entre el 23 i el 25 d’abril–. Per aprofitar aquesta possibilitat i, a més a més, fer un petit homenatge al 500 aniversari de la ciutat de L’Havana, es van llegir textos de escriptora Carme Riera, molt vinculada personalment i professionalment a L’Havana. La primera part de la presentació va anar a càrrec del lector, que va presentar al públic l’escriptora, la seva relació amb la Càtedra catalana i els trets fonamentals de l’obra triada, Cap al cel obert. A continuació, estudiants del nivell bàsic i la responsable acadèmica van llegir els poemes inclosos en la versió castellana.

D’aquesta manera, i fins l’any vinent, es celebrar la festa més esperada de tot l’any pels catalans i el cubans vinculats amb la cultura catalana.

 

Font: Beatriz Laffita Menocal, Oriol Prat Altimira

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Neus Crisol