Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
13/11/2020

Trobada virtual: la Retirada de 1939

Les universitats de Rennes 2, Lyon 2, ENS i Jean Monnet organitzen, el proper divendres 27 de novembre a les 18h30, una trobada en línia a propòsit del fenomen històric de la Retirada republicana del 1939.

Entre els mesos de gener i febrer d’aquell any, aproximadament 500.000 persones van creuar la frontera entre Espanya i França sota unes condicions climàtiques deplorables. Un cop arribades a França, l’administració va repartir aquestes persones en camps de refugiats, que s’estenien recorrent les platges inhòspites de la Catalunya Nord. Aquests refugiats van passar gana i fred, i molts van morir pel camí. Són els grans oblidats d’aquesta etapa històrica i és en memòria seva que s’organitza aquesta activitat.

Entre aquests milers de refugiats, hi havia una bona colla d’artistes: des de fotògrafs fins a il·lustradors, passant per poetes i escultors. Són ells els protagonistes d’aquesta trobada, que se centra en les representacions artístiques d’aquest exili.

Al setembre, es va estrenar a França el film Josep, dirigit per l’il·lustrador Aurel. La pel·lícula narra la vida de Josep Bartolí, un dibuixant català que va plasmar els horrors de la Retirada amb el seu traç precís i frenètic. Gràcies a aquesta producció, el tema de la Retirada ha agafat força, i ho hem aprofitat per organitzar aquesta trobada, convidant-hi dues persones especials: Eric Forcada i Jordi Bartolí.

Eric Forcada és historiador de l’art i comissari d’exposicions especialitzat en la investigació de l’art durant l’exili republicà. Ha dirigit i participat en nombroses publicacions sobre els artistes republicans exiliats, i ha col·laborat, també, amb el Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera.

Jordi Bartolí és un fotògraf, nebot de Josep Bartolí. El seu llibre La Retirada (2009), que consistia en un recull dels dibuixos del seu oncle, va ser la principal font d’inspiració que va portar Aurel a produir Josep.

Després de les intervencions d’aquests dos especialistes, s’obrirà un torn de preguntes per poder generar un debat entre els assistents.

La trobada, que tindrà lloc a través de la plataforma Zoom, no només està dirigida a professors i estudiants de la Xarxa Llull, sinó que és oberta a tothom que pugui estar-hi interessat! Us animem a que hi participeu!

Aquí us deixem l’enllaç per accedir-hi: https://zoom.us/j/98824704377

 

Us hi esperem!

 

Autor: Clàudia Bochaca Sabarich

 

Organitzat per: Laia Urbano (Université Rennes 2), Estel Aguilar (Université Lumière Lyon II) i Clàudia Bochaca (ENS de Lió i Université Jean Monnet de Saint Étienne)

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Clàudia Bochaca