Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
01/06/2018

Setmana cultural catalana a L’Havana

Avatar

Autor:
Gemma Gil

Enguany, la Càtedra de Cultura Catalana de la Universitat de L’Havana celebra els seus primers 15 anys d’existència, i es va triar la diada de Sant Jordi com a data d’inici de les activitats que es faran durant tot el 2018. Per això, es van organitzar actes durant tota la setmana, des del 23 fins al 27 d’abril.

La primera activitat, el mateix dia de Sant Jordi, va ser una jornada d’homenatge a l’escriptor Carles Fages de Climent, de qui aquest any es commemoren els 50 anys de la seva mort. Al matí, a l’entrada de la Facultat d’Arts i Lletres de la Universitat de L’Havana, es va organitzar una exposició d’alguns dels seus llibres més representatius. A més a més, es van repartir els programes informatius i la llegenda de Sant Jordi. A la tarda, els alumnes dels cursos avançats de català van oferir una conferència en què van repassar alguns dels aspectes més importants de l’obra i la vida de Fages de Climent (el paisatge empordanès, la tramuntana, la seva relació amb Salvador Dalí…). L’acte, que va ser un èxit de públic, va comptar amb la presència d’alguns familiars de l’escriptor empordanès, la seva filla Maria Antònia i el seu nét Carles Pérez-Desoy, els quals van oferir un testimoni de primera mà, ple d’anècdotes i detalls valuosos, de la vida de l’autor. Per tancar l’esdeveniment, cadascun dels alumnes va rebre un llibre adaptat al seu nivell de català i una rosa.

La segona activitat, que es va dur a terme el dimarts 24, també va tenir la literatura com a protagonista: el professor Anier López –antic estudiant de català– va oferir una conferència sobre Tirant lo Blanc (i s’afegia, així, als actes de commemoració  dels 550 anys de la mort del seu autor, Joanot Martorell). A través d’una aproximació rigorosa i detallada, va presentar la figura de Tirant en el context de la novel·les de cavalleries, i va analitzar minuciosament la rellevància del primer capítol en l’estructura general de la novel·la.

El dimecres 25 i el dijous 26 va tenir lloc una mostra de cinema català actual. A través de dos títols (Estiu 1993 i Barcelona nit d’estiu) els alumnes van poder entrar en contacte amb el que s’està fent a nivell cinematogràfic a Catalunya. Al final de cada sessió, es van debatre alguns dels assumptes de les pel·lícules, com per exemple la convivència del català i el castellà a Catalunya.

Finalment, durant la tarda del divendres 27, va tenir lloc una variada degustació culinària. Els alumnes de català van preparar (cadascú a casa seva) un plat típic català: esqueixada, allioli amb patates, escalivada, coca, botifarra, panellets i crema catalana. A l’acte, també s’hi van afegir diversos catalans residents a l’illa que, des de fa anys, participen en les activitats de la Càtedra. Abans de començar, es va sucar el pa amb tomàquet, i els “cuiners” va explicar el procés d’elaboració de cada plat i les mostres d’enginy necessàries per substituir alguns ingredients impossibles d’aconseguir a Cuba. D’aquesta manera, es va tancar tota una setmana dedicada a la cultura catalana.

 

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Gemma Gil