Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
27/05/2017

Seminari Pašman + XI Jornades Iberoromàniques a Zadar

Avatar

Autor:
Gemma Gil

La primera quinzena de maig va ser festa grossa per a la llengua i la literatura catalanes a la Universitat de Zadar (Croàcia). No només perquè s’hi van celebrar les XI Jornades de llengües i cultures iberoromàniques, sinó perquè, prèviament, s’hi havia realitzat un estimulant taller de traducció poètica.

El seminari de traducció poètica es va celebrar els dies 5, 6 i 7 de maig a l’illa de Pašman, uns quilometrets al sud de Zadar. Va comptar amb la presència de la darrera guanyadora del Premi Carles Riba, Maria Cabrera, i amb Jaume Coll Mariné, a banda de diversos traductor croats. Si en voleu conèixer més detalls, podeu llegir i difondre per les xarxes aquest dietari que he publicat al prestigiós diari digital Núvol (la foto instagramera de Pašman que hi surt em té enamorat; per altra banda, si hi trobeu alguna errata, que n’hi ha, és culpa del mateix mitjà, que té un sistema d’edició estrepitós, a l’alçada ínfima de, per exemple, Joaquim Molas i l’ínclita MOLC).

https://www.nuvol.com/noticies/colonies-poetiques-a-lilla-de-pasman/

La setmana següent, del 8 al 12 de maig, vam celebrar, com comentava, les XI Jornades de llengües i cultures iberoromàniques. Durant la inauguració, el 8 de maig, vam fruir d’un recital poètic bilingüe (català-croat) a càrrec de Maria Cabrera, Jaume Coll Mariné i Pau Sif; i també d’un concert de fados d’un senyor molt simpàtic que es fa dir Rui Oliveira.

El dia 9 de maig, l’Enric Blanco (Universitat de Barcelona) ens va sorprendre a tots traçant diferències i similituds dins les obres de Mercè Ibarz i de Francesc Serés a la magnífica ponència «Biografies immediates». Finalment, vam acabar d’explotar la Maria Cabrera, que ens va fer una introducció al món de la llengua catalana de l’Alguer; en paraules de la mateixa poeta (aleshores, amb el barret de lingüista doctoranda de la UB) «el nostre petit reducte d’imperialisme mediterrani».

Vam comptar, també, els dies següents amb conferències de José Ramón Gómez Molina (Universitat de València; sobre lingüística), Dóra Bakucz (Universitat Catòlica de Budapest; sobre literatura hispanoamericana) i Kiko de Silva (un eixerit dibuixant de còmics gallecs).

Us adjunto dues fotografies (una de la universitat i, l’altra, del seminari) d’aquells dies en què, a Zadar, sembla que fins i tot hi treballem.

Salutacions des de Croàcia,

Artur

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Gemma Gil