Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
05/12/2019

Què està passant a Catalunya?

El passat dijous dia 28 de setembre el centre social Imbala i el lectorat de català de l’IRL a Jerusalem van organitzar una sessió sobre la situació política a Catalunya. En la primera meitat es va projectar el documental de Mediapro “1-O” (versió original amb subtítols en anglès) i en la segona es va fer una tertúlia amb el periodista Joan Mas i l’activista Alícia Martínez. 

El local va omplir-se de seguida i poc després de les vuit del vespre va començar la projecció del documental, que va mostrar com es va desenvolupar la jornada del referèndum de fa dos anys a diversos col·legis de Catalunya. Des de l’arribada de les urnes fins al recompte, passant per la violència policial i la resistència no-violenta. Uns quaranta minuts d’atenció intensa.

Després de recordar les imatges impactants que molts ja havien vist fa un parell d’anys, les preguntes es van centrar en l’evolució del moviment i en les darreres protestes. Els dos convidats van anar responent fil per randa i de manera molt didàctica les preguntes del públic, cosa que va crear un ambient molt distès i còmode. També es van tractar temes complicats, com ara les diferents sensibilitats dins del món independentista i les relacions amb moviments d’esquerres d’altres llocs d’Espanya, de manera que el debat es va allargar més d’una hora.

Cap a les deu, les vora de quaranta persones que s’havien congregat van començar a marxar, en general persones joves amb interès per la política (molts d’ells activistes), però també algun estudiant de català i altres persones de perfil divers. La majoria sabia que hi havia hagut protestes a Catalunya però sense gaires detalls més, de manera que volien conèixer més la problemàtica per poder-se fer una opinió sobre el tema.

Val la pena esmentar també que el lloc on es va fer l’acte, l’Imbala, és una cafeteria que també fa de centre social i que sovint acull actes de temàtiques polítiques diverses. És un projecte que va néixer fa un parell d’anys per tenir un espai físic a Jerusalem on es poguessin trobar persones amb pensaments d’esquerres i és també el punt de reunió de diversos col·lectius de la ciutat.

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

David Ginebra