Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
22/11/2017

Premis Josep Mª Batista i Roca – edició 2017

Avatar

Autor:
Neus Crisol

L’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC) va lliurar dissabte passat, a l’Institut d’Estudis Catalans, els premis “Josep Maria Batista i Roca – Memorial Enric Garriga Trullols” 2017 a deu catalans o catalanòfils residents fora de Catalunya, en la vint-i-novena edició d’aquests guardons per reconèixer la tasca que duen a terme els catalans i catalanòfils de fora per mantenir la presència catalana en el món i augmentar el coneixement dels Països Catalans i la cultura catalana.

Entre els guardonats hi ha Roger Friedlein i Alfons Gregori, dues cares ben conegudes a la Xarxa d’estudis catalans a universitats de l’exterior:

Roger Friedlein és filòleg: nascut el 1967 a Frankfurt, va estudiar Filologia romànica i Filologia àrab a les universitats de Frankfurt, Barcelona i a la Freie Universität de Berlín. Els dos anys a la Universitat de Barcelona va començar a especialitzar-se en estudis medievals, concretament literatura catalana de l’Edat mitjana. Va doctorar-se amb una tesi sobre el diàleg literari en Ramon Llull (2001, trad. catalana: El diàleg en Ramon Llull. L’expressió literària com a estratègia apologètica, Universitat de Barcelona 2011, Premi Serra d’Or), i va actuar com a lector de català a la Martin-Luther-Universität de Halle-Wittenberg als anys noranta. Després d’un període de deu anys com a professor assistent a la Freie Universität Berlin, la seva habilitació de càtedra s’ocupa de la cosmografia a la literatura èpica del Renaixement a França, Espanya i Portugal (2009). Des d’aquell any, és professor catedràtic de filologia romànica a la Ruhr-Universität de Bochum i ensenya literatura hispànica, catalana i portuguesa. Ha fet traduccions literàries del català a l’alemany, entre elles textos antics com Lo Somni. Der Traum de Bernat Metge (2013) o – projecte en curs–, el diàleg renaixentista Els coŀloquis de Tortosa, de Cristòfor Despuig, però també textos contemporanis, p.ex. de Sergi Pàmies. Coedita la Zeitschrift für Katalanistik / Revista d’Estudis Catalans des de 2006. Entre els temes catalans que ha estudiat, hi ha la mitologia clàssica a la literatura catalana (Vestigia fabularum. La mitologia antiga a les literatures catalana i castellana (Montserrat 2004), i El diálogo renacentista en la península ibérica (Stuttgart 2005). Al costat de la literatura medieval i moderna s’ha interessat per la literatura del segle XIX i del tombant del XX. A continuació de Kosmovisionen. Inszenierungen von Wissen und Dichtung im Epos der Renaissance (Stuttgart 2014) sobre poesia èpica del Renaixement, treballa ara sobre els poemes èpics de Jacint Verdaguer per tal de situar-los en el context de les tradicions èpiques, també internacionals, del Romanticisme. Aquests dies ha sortit el volum Els catalans i Llatinoamèrica. Viatges, exilis i teories, editat a l’Abadia de Montserrat, amb un article, entre molts d’altres, sobre Josep Pla, els seus viatges a Brasil i el seu pensament antitropicalista. A la Universitat de Bochum, ha contribuït a formar un nucli petit, però actiu d’estudis catalans.

Alfons Gregori es va llicenciar en Filologia Catalana per la Universitat Rovira i Virgili el 1998, on va ser un dels editors de la revista literària D’Ard i, sobretot, cofundador i coordinador del Bloc d’Estudiants Independentistes a la URV i representant de l’alumnat a diversos òrgans (Junta de Govern, Claustre, Consell Social) i al Consell Interuniversitari de Catalunya. Establert a Polònia des d’octubre de 1999, des d’aleshores ha treballat de professor de Llengua i Cultura Catalanes a ensenyaments de Grau i Màster de la UAM de Poznan. El 2005 es va doctorar en Literatura Comparada per la Universitat Adam Mickiewicz de Poznan (UAM), amb una tesi inèdita sobre la poesia compromesa catalana i francesa. Recentment ha assolit el títol de doctor habilitat (equivalent a professor contractat doctor) amb l’estudi La dimensión política de lo irreal: el componente ideológico en la narrativa fantástica española y catalana (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2015). Ha estat coeditor de diversos volums col·lectius, com Discurso sobre fronteras – fronteras del discurso (Leksem, 2009) i «Literatury mniejsze» Europy romańskiej [“Literatures menors“ de l’Europa romànica] (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2012 i 2015), i ha publicat una seixantena d’articles i capítols de llibres acadèmics sobre literatura fantàstica, estudis de gènere, música popular contemporània i anàlisis de traduccions literàries, incidint especialment en la inscripció ideològica en els textos. Des de 2013 és cap de l’Àrea d’Estudis Catalans de la UAM de Poznan, l’única àrea universitària de Polònia dedicada exclusivament a la recerca i l’estudi de la llengua, la literatura i la cultura catalanes. Ha rebut dos Premis del Rector de la UAM, a la qualitat didàctica i l’organització d’activitats (2011), i a la millor publicació científica (2016).

El jurat del premi “Josep Maria Batista i Roca – Memorial Enric Garriga Trullols 2017” està format per: Xavier Tudela, president de l’IPECC; Josep Puig, secretari; Maria Pàrraga, tresorera, i els també membres de l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana Xavier Bada, Teresa Clota, Dolors Làzaro i Dolors Montagut.

Els altres guardonats d’enguany són: Immaculada Cabotí, resident a Virgínia, als Estats Units; Hellena Cardús, que viu a Texas, als Estats Units; Guido Dettoni, d’Assís, Itàlia; Alejandro Hugo Carreras, de Rosario, Argentina (l’únic que no va poder recollir personalment el premi); Antoni Llorens, resident a Vitòria-Gasteiz, País Basc; Belén Murillo, resident a Madrid, Espanya; Núria Reche, que viu al Cantó de Vaud, a Suïssa; i Viviana Sandra Sanchis, de Buenos Aires, Argentina.

L’enhorabona a tots els guardonats!

Més informació: Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana

 

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Neus Crisol