Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
22/01/2019

Nadal a l’Havana

Avatar

Autor:
Neus Crisol

Etiquetes: , , ,

El desembre passat es va celebrar, a la Biblioteca de la Facultat d’Arts i Lletres de la Universitat de L’Havana, el tancament del primer semestre del curs de llengua i cultura catalanes. Els estudiants van acomiadar el 2018 amb tradicions nadalenques de Catalunya, poesia i música. L’activitat, organitzada pel lector de català, Oriol Prat Altimira, va comptar amb una nombrosa participació: estudiants dels 5 nivells (80 aproximadament), alumnes de les carreres de Lletres i Història de l’Art i catalans residents a L’Havana.

Primerament va intervenir la responsable acadèmica dels estudis de català a L’Havana, Beatriz Laffita Menocal, per agrair a tothom –i especialment al lector– la seva implicació en totes les activitats organitzades des del setembre i pels bons resultats en l’aprenentatge del català. A continuació, els estudiants del nivell superior van explicar com es celebra el Nadal a Catalunya, des del 14 de desembre fins al 6 de gener. I, precisament, com a demostració pràctica d’aquestes tradicions, alguns estudiants van fer cagar el tió, que va deixar xocolata per a tots els assistents. Els alumnes de nivells més alts, com a premi per continuar estudiant català, van rebre més regals, cortesia dels catalans que viuen a L’Havana i que sempre participen activament en les activitats culturals del lectorat. A més a més, les poesies recitades per estudiants dels nivells bàsic i elemental, també relacionades amb el Nadal, van emocionar el públic.

Però mancava encara la gran sorpresa de la tarda: un grup d’estudiants del nivell intermedi, acompanyats a la guitarra per una altra estudiant, van delectar el públic amb Boig per tu, i al final tota la sala va acabar cantant la cançó. I com que era una festa, no va faltar-hi cap detall i es va acabar amb una degustació de plats nadalencs típics de Catalunya: canelons, crema catalana, panellets, entre d’altres.

En resum, va ser una jornada festiva i integradora, que va servir, al mateix temps, perquè es reunissin per primer cop tots els alumnes dels cinc grups de llengua i cultura catalanes i perquè coneguessin en un ambient distès la família de catalans i catalanistes de L’Havana.

Beatriz Laffita, Càtedra de Cultura Catalana Universitat de l’Havana (Cuba)

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Neus Crisol