Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     

Mluvnice katalánstiny, la gramàtica del català en txec

L’editorial Karolinum de la Universitat Carolina de Praga acaba de publicar Mluvnice katalánstiny, la gramàtica completa del català en txec del professor Zavadil.

És la primera gramàtica que aborda l’estudi de la llengua catalana d’una manera completa, en totes les seccions que componen la disciplina: Fonètica i Ortografia, Morfologia i Sintaxi. També inclou aspectes tan importants com són la variació lingüística (Dialectologia i Sociolingüística) i les interjeccions (Pragmàtica, Semàntica). A part, no redueix el seu àmbit d’aplicació al català actual i, quan la situació ho permet, fa importants observacions diacròniques de la història de la llengua i la gramàtica històrica.

Es tracta, doncs,  d’una anàlisi i interpretació teòrica, de nivell acadèmic, molt detallada, de més de 500 pàgines d’extensió, des del punt de vista de l’Estructuralisme txec (seguint la tradició de l’influent Cercle Lingüístic de Praga).

Bohumil Zavadil és un dels millors romanistes i lingüistes de la República Txeca i  ja ha editat dues altres gramàtiques amb interpretacions estructuralistes semblants (de l’espanyol i l’èuscar; ara n’està preparant una tercera, del gallec). Zavadil és professor de Institut d’Estudis Romànics de la Universitat Carolina de Praga on també s’ubica el Centre Carlemany de Llengua Catalana, que rep el suport del Govern d’Andorra.

La recensió de l’obra ha anat a càrrec de Jan Schejbal, un dels més reconeguts traductors de català al txec, i d’Andreu Bauçà, professor d’estudis de catalanística del Centre Carlemany de Llengua Catalana, i en la revisió i elaboració de l’índex i el registre hi ha participat el director de l’Institut d’Estudis Romànics, el professor Petr Cermak.

 

L’enllaç de la gramàtica el trobareu aquí

 

 

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comentaris: 2

  1. Install Dropbox, 22/09/2020

    Dropbox is a cloud storage service, which means you can copy your files to the cloud and access them later, even if you’re using a different device. Today we will discuss about the installation of dropbox on MAC. Now you can Install Dropbox on MAC or Windows 10 by visiting our site you just need to follow some steps.

  2. subscription 365, 26/09/2020

    If we want to prevent this subscription 365 from being renewed we must cancel the subscription 365 before the date. Once canceled, Microsoft will no longer charge us the amount, unless we activate the automatic renewal again. For further information you can visit or site.

Glòria Estapé

Glòria Estapé

Àrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon LlullÀrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon LlullÀrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon LlullÀrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon LlullÀrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon LlullÀrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon LlullÀrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon LlullÀrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon LlullÀrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon LlullÀrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon LlullÀrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon LlullÀrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon LlullÀrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon LlullÀrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon LlullÀrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon LlullÀrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon Llull