Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
09/12/2017

Margalida Pons imparteix un seminari de literatura catalana a la Universitat de Belgrad

Avatar

Autor:
Pau Bori

Etiquetes: , ,

Una literatura entre la intermitència i l’emancipació

La professora Margalida Pons, de la Universitat de les Illes Balears, ha impartit aquesta setmana un seminari de literatura catalana contemporània a la Universitat de Belgrad, adreçat als estudiants de segon i tercer any d’estudis catalans. La professora Pons va presentar la literatura catalana com a un cas singular en el context europeu, amb una història marcada per l’emancipació i les intermitències.

El seminari es va iniciar amb una sessió dedicada l’activitat de llegir, amb reflexions sobre la lectura com a activitat creativa, a través de textos literaris catalans i activitats participatives amb poemes catalans. A la segona sessió, els estudiants van apropar-se a la poesia visual i experimental catalana. Les dues darreres sessions, vam versar primer sobre el concepte de cànon literari i, després, van servir per introduir cinc poetes catalans provinents de “la perifèria del cànon”:  Joan Brossa, Perejaume, Enric Casasses, Víctor Sunyol i Ester Xargay.  A partir d’aquests autors, la professora Pons va destacar la revitalització de la poesia oral, el treball creatiu amb la naturalesa, la poètica del silenci, el treball interdisciplinari i la revaloració de la imatge.

L’alumnat serbi va seguir amb gran interès el curs, impartit amb un estil fresc i proper, i amb diverses activitats on les estudiants van participar d’una forma activa. Al llarg del seminari, les estudiants van llegir, escoltar i veure projeccions de poesia catalana i, fins i tot, en algun moment, van poder elaborar les seves pròpies creacions literàries en català a partir de textos catalans o van aventurar-se a posar títols a poemes visuals catalans. Aquesta activitat ha estat possible gràcies a un ajut de l’Institut Ramon Llull.

 

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Pau Bori