Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
02/04/2017

Marc Artigau a la Universitat de Tolosa

Avatar

Autor:
Gemma Gil

El passat dilluns 13 de març, a la universitat de Toulouse Jean Jaurès i gràcies al lectorat de català subvencionat per l’IRL, els estudiants de català dels nivells A1, A2 i B1 vam poder conèixer en persona el poeta i dramaturg Marc Artigau. Aprofitant l’avinentesa, l’autor va llegir part de la seva obra al festival Le Printemps des Poètes.

Durant els darrers tres mesos i sense saber que l’arribaríem a conèixer, els diferents grups de català havíem estat treballant la figura i obra de Marc Artigau. Congregats en una sola jornada, tots els estudiants ens vam reunir per poder exposar davant la resta d’estudiants què havíem estat fent durant els mesos precedents. La sorpresa va ser que a més dels altres estudiants també vam haver d’exposar la feina feta davant del propi autor.

Després de donarli la benvinguda, cada grup va anar exposant tot allò que havia fet: des de descripcions de la seva persona, hipòtesis sobre la seva personalitat, descoberta dels seus mons simbòlics, redacció de contes propis inspirant-nos en els seus, etc.

Després d’escoltar la presentació que els estudiants de català havíem preparat sobre ell, Artigau va prendre la paraula per respondre a totes les preguntes que ens havíem formulat mentre estudiàvem els seus texts. En aquest agradable moment d’intercanvi, en Marc va explicar detalls de la seva vida i de les seves obres, que es completen l’una amb l’altra. Ens va explicar quins estudis ha fet i quina és la seva feina; o més ben quines són les seves feines : és director d’escena, autor teatral i ha fet adaptacions de textos al teatre, entre altres El petit príncep de Saint-Exupéry. Des de contes fins a novel·les, passant per la poesia, en Marc comparteix el seu talent i passió per l’escriptura amb tots els públics.

Però, d’on surt la inspiració per escriure tants textos? Segons ens explica, ell es basa en esdeveniments de la vida quotidiana. Per exemple, quan va escriure Vermella estava força enamorat però, en canvi, va escriure Desterrats perquè, malauradament, aquesta relació s’havia acabat. També ens revela que ell prefereix escriure al vespre; quan la ciutat es calma. Escriu en català i en castellà, i no té cap tema de predilecció. En resum, qualsevol moment, llengua, o tema són adequats per escriure.

Finalment, quan li vam preguntar si té èxit amb les seves obres, ens va respondre que això depenia de què volia dir l’èxit per nosaltres. Així doncs, quina millor manera de concloure aquest article que amb aquesta frase d’en Marc? “Per mi l’èxit és poder treballar d’allò que m’apassiona, viure la vida des de la passió, fer el que t’agrada”.

 

Text redactat per Ruben Miguel, estudiant d’A2.

Text editat per Josep Vidal.

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Gemma Gil