Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
14/07/2017

“Languages across the Iberian Peninsula” a la Freie Universität Berlin

Avatar

Autor:
Gemma Gil

Etiquetes: , , ,

Conferència internacional “Languages across the Iberian Peninsula” a la Freie Universität Berlin

El divendres 7 de juliol va tenir lloc a la Freie Universität Berlin la conferència internacional Languages across the Iberian Peninsula, organitzada pels lectorats de gallec, basc, català, espanyol i portuguès de l’Institut für Romanische Philologie de la mateixa universitat. L’objectiu de la trobada era visibilitzar la diversitat lingúística de la península ibèrica, i durant l’acte vam poder gaudir de les ponències de cinc investigadors convidats (un per cada lectorat) que tractaven fenòmens de contacte lingüístic des d’un punt de vista sociològic o formal. El sociolingüista F. Xavier Vila i Moreno (Universitat de Barcelona), que va assistir a la conferència gràcies al finançament de l’Institut Ramon Llull, va parlar sobre el castellà parlat a Catalunya amb una xerrada que duia per títol Who does (not) speak Castilian in Catalonia? Demolinguistic reality and the study of language variation in Catalonia. El professor Vila defensa que no es pot parlar de “castellà de Catalunya” com a varietat homogènia del Principat, i que, en realitat, grups socioculturals diversos parlen varietats de castellà diferents amb característiques pròpies.

A l’acte, amb una gran afluència de públic, hi van assistir el director de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull, en Josep-Anton Fernàndez (que va pronunciar unes paraules a l’inici de l’acte), i la delegada de l’IRL a Berlín, la Sílvia González.
Els alumnes de català (alguns dels quals han cursat aquest semestre una assignatura de sociolingüística catalana en què han hagut de llegir textos d’en F. Xavier Vila i Moreno) i altres estudiants i membres de la comunitat universitària van quedar molts satisfets amb la conferència i els debats que es van generar al voltant de les llengües minoritzades de la península ibèrica. A més a més, la trobada va palesar les dificultats del català, el gallec i el basc en el context d’un món globalitzat.

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Gemma Gil