Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
22/01/2020

Estudi sobre escriptores catalanes en polonès (Poznan)

Avatar

Autor:
Roger Miret

El Centre d’Estudis Catalans de la Universitat Adam Mickiewicz de Poznan (Polònia) inaugura l’any amb la publicació de l’estudi Buntowniczki. Głosy kobiet we współczesnej literaturze katalońskiej (Rebel. Veus de dones en la literatura catalana contemporània), un volum de set capítols que ofereixen anàlisis actualitzades de les escriptores més rellevants en llengua catalana des de principis del segle XX. El panorama que es presenta abraça des de la confrontació literària amb el patriarcat que implica la novel·la Solitud (1905) fins a les obres més recents de Carme Riera, ja en el segle XXI. Entremig, s’estudien altres obres de Caterina Albert, Mercè Rodoreda, Maria Aurèlia Capmany, Carmelina Sánchez-Cutillas, Maria-Mercè Marçal i Montserrat Roig. Així, la publicació precisa la importància d’aquestes figures en la literatura catalana, situada en el corresponent context històric i cultural, i, de retruc, defineix el paper que han tingut en l’avenç de la literatura escrita per dones en català.

Les autores dels capítols són reconegudes expertes en les escriptores esmentades: M. Àngles Francés (Universitat d’Alacant), Carme Gregori (Universitat de València), Maria Lacueva (Universitat Paris 8 Vincenes-Saint Denis), Barbara Łuczak (Universitat Adam Mickiewicz), Irene Muñoz (Universitat de Perpinyà) i Agnès Toda (UAB). També hi ha participat el professor de la Universitat Adam Mickiewicz Alfons Gregori, que s’ha encarregat de l’edició juntament amb Witold Maciejewski i Magdalena Wegner. Les traduccions dels capítols han estat elaborades per membres del Centre d’Estudis Catalans i exestudiants del lectorat.

La publicació de Buntowniczki se suma a la llista d’activitats del Centre per difondre la llengua i la cultura catalanes a Polònia. De fet, l’embrió de l’estudi Buntowniczki va sorgir dels actes d’inauguració del Centre, l’any 2018, en concret una Jornada sobre tres escriptores catalanes (Rodoreda, Marçal i Riera). De ben segur que n’hi haurà més.

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Roger Miret