Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
27/03/2018

Entrevista a Shandon Williams, el primer estudiant de la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior que ha fet pràctiques a l’IRL

Shandon Williams ha estat el primer estudiant a encetar el programa de pràctiques acadèmiques impulsades per l’IRL per a alumnes d’estudis catalans del Regne Unit i Irlanda de la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior. Les pràctiques tenen com a finalitat facilitar la professionalització de l’estudiant mitjançant la seva formació pràctica a l’empresa i ampliar els seus coneixements de llengua catalana fent una immersió lingüística en territori català. Estudiant d’economia i estudis hispànics a Universitat de Durham, Shandon actualment és a Colòmbia com a part del seu any a l’estranger per a millorar el seu nivell de castellà. Hem volgut parlar amb ell perquè ens expliqui com va ser la seva experiència de fer pràctiques a l’Institut Ramon Llull.

**********************************************

Quan vas començar a estudiar català i per què?

Sempre m’han agradat molt els idiomes, així que quan vaig saber que tenia l’oportunitat d’aprendre català a la universitat, no vaig dubtar a apuntar-me al curs. Vaig començar a aprendre la llengua el segon any de la meva carrera, l’any 2016.

Per què vas decidir fer pràctiques a Catalunya?

Des que vaig començar a estudiar la llengua, em va entusiasmar molt tot el que vaig descobrir sobre la cultura catalana. Així que quan vaig rebre un correu de la meva professora de català, la Francina, amb una llista d’oportunitats per fer pràctiques a Catalunya, immediatament vaig posar-me en contacte amb ella per rebre més informació sobre les possibilitats que tenia. Em van cridar l’atenció les pràctiques a l’Institut Ramon Llull, perquè sempre he volgut fer tasques de traducció en una institució tan prestigiosa.

Coneixies l’Institut Ramon Llull abans de fer-hi pràctiques?

Abans de veure la llista de vacants disponibles, no sabia res de l’Institut. Però després em va interessar molt la tasca que exerceix com a promotor de la llengua i cultura catalanes a l’exterior.

Com ha estat la convivència amb els teus companys de feina de l’Institut Ramon Llull?

Tot el personal de l’Institut em va tractar molt bé durant les meves pràctiques. Tots van ser molt pacients amb el meu català perquè, sobretot quan vaig arribar, no l’entenia molt. També em van donar moltes recomanacions de coses a fer durant la meva estada a Catalunya. Va ser un autèntic plaer poder treballar amb tots ells. Espero poder-hi passar aviat i saludar-los!

Quins costums, hàbits o tradicions són els que més t’han agradat de viure a Catalunya?

M’agraden molt tots els dies festius a Catalunya. Un moment destacat del meu temps a Catalunya va ser el Correfoc durant les festes de la Mercè. Va ser molt impactant estar tan a la vora del foc!

Ja que has pogut viure ben de prop Catalunya, coneixies algun tòpic o prejudici dels catalans abans de venir? I si és que sí, s’ha complert ?

Hi ha la creença que el català és molt similar al castellà, així que si saps una de les dues llengües, l’altra et serà molt fàcil d’aprendre. I crec que no és així perquè els dos idiomes són molt diferents. Em sembla una destresa impactant que els catalans sàpiguen parlar les dues.

Hi ha algun llibre, personatge o pel·lícula catalana que t’agradi especialment o que ens vulguis destacar?

Mentre era a Barcelona fent pràctiques, vaig llegir un llibre de contes curts de Pere Calders que es diu ‘Cròniques de la veritat oculta’. Tot i que és una col·lecció una mica estranya perquè conté alguns temes una mica abstractes, em va semblar molt interessant i entretingut. Una altra sèrie que vull destacar és Economia en Colors, de TV3 i presentat per Xavier Sala-i-Martin, que tracta del món en què vivim, però d’una manera molt lúdica i entenedora.

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Nausica Solà