Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
30/01/2019

Cultura popular a Belgrad

Avatar

Autor:
Lea Feliu

Abans de tancar l’any, el professor de la Universitat d’Alacant, Joan Borja, es va desplaçar a la Universitat de Belgrad per fer un seminari sobre cultura popular catalana.

Al seminari hi van assistir una vintena d’alumnes de català, que, en una simbiosi amb el professor Borja, van compartir passions respecte a referents culturals desconeguts fins aleshores, de la nostra llengua i la nostra literatura.

El professor Borja els va parlar de les festes del foc valencianes, en l’equinocci de primavera (les Falles de Sant Josep) i en el solstici d’estiu (les Fogueres de Sant Joan). Va projectar imatges de l’Arbret de Sant Joan d’Altea, dels Enfarinats d’Ibi, de l’entrada de bandes d’Ontinyent, de la Magdalena de Castelló, de la Fira de Tots Sants de Cocentaina, de l’Arrancà de les Festes de Callosa d’en Sarrià. I, com a colofó, els va passar un vídeo sobre les festes de Moros i Cristians d’Alcoi.

La segona jornada del seminari es va centrar en la literatura popular valenciana sobretot, i també en l’imaginari del rei Jaume I i de sant Vicent Ferrer. I en l’expulsió dels moriscos. I en els rituals de Pasqua.  També va parlar de la Dama d’Elx. I de Sant Jordi. I de la llegenda del Puigcampana i l’illa de Benidorm (emparentada amb la Chanson de Roland). I de la Mare dels Peixos. I de les encantades i la Reina Mora. I un repertori representatiu de motius llegendaris, cançons i parèmies.

El seminari va acabar amb un moment molt entranyable. El professor Borja va tocar la dolçaina pels alumnes, instrument icònic de l’imaginari festiu valencià.

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Lea Feliu