Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
21/04/2017

Conveni Erasmus+ entre les universitats de Berlin (Freie) i Lisboa

Avatar

Autor:
Gemma Gil

Eduard Artés, lector de català de la Freie Universität, i jo, de la Universidade de Lisboa, hem obert un conveni entre els dos departaments on treballem a cada universitat. Gràcies a aquest conveni, hem pogut sol·licitar una beca Erasmus+ per a professors, amb la qual Eduard ha fet una estada d’una setmana al nostre Departament de Lingüística Geral e Românica, a Lisboa.

A banda d’impartir una sessió de classe de català per a cada nivell  (A1, A2 i B2), que Eduard us explicarà, vam aprofitar per organitzar una conferència de lingüística. En el marc del seminari del “Laboratório de Fonética”, Eduard va fer una xerrada que duia per títol “Syllable well-formedness constraints on the exponence of gender in Pallarese Catalan”. La xerrada es va basar en la seva tesi doctoral en lingüística teòrica (defensada el juliol de 2016), i va tractar sobre la interfície fonologia-morfologia. Més concretament, sobre la interacció entre vocals epentètiques i posicions flexives del sistema nominal. L’anàlisi es va centrar en els pronoms febles del pallarès a partir de les dades que ell mateix va recollir mitjançant entrevistes personals a la Vall d`Àneu i a la Vall Ferrera el maig del 2014.

La sala estava plena (adjunto unes fotos), i hi van poder assistir tant alumnes de lingüística i de català, com diversos professors, així com el director del Departament. Va ser una oportunitat fantàstica per visibilitzar els estudis de català i la recerca en aquest àmbit. Eduard va presentar una xerrada estimulant i alhora adaptada a diversos tipus de públic: així, va explicar aspectes de la nostra llengua interessants i a la vegada accessibles per als alumnes que hi assistien, però també va dur a terme una anàlisi formal i una exposició de la seva proposta teòrica. Això va propiciar un interessant debat posterior amb diversos professors del departament que, a més a més, tenen línies de recerca similars a les d’Eduard.

Us animem a que aprofiteu les beques Erasmus+ per a professors perquè ens en vam beneficiar tots. Els meus alumnes, que van escoltar l’accent del català central i van gaudir d’una classe especial de sociolingüística; el Departament de Lingüística Geral e Românica, que va tenir l’oportunitat d’acollir una xerrada ben interessant, i Eduard i jo, que vam poder parlar de les nostres classes, comentar estratègies i activitats i compartir experiències docents.

 

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Gemma Gil