Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
23/05/2018

Cicle de Seminaris de Traducció a la Universidade de Lisboa

A la Universidade de Lisboa vam poder gaudir d’un cicle de seminaris de traducció periodística, literària i poètica durant els dies 7, 9 i 14 de maig.

En primer lloc, vam contar amb la presència d’Àlex Mir, lector de català a la Universitat de Leipzig i, precisament, doctorand sobre traducció i llengua literària. Àlex va impartir dos seminaris de traducció, tant periodística com literària, als grups de nivell A2 i B1. Van poder fer exercicis de traducció directa (català – portuguès) així com de traducció inversa (portuguès – català). A més, va explicar patrons lingüístics per poder passar d’una llengua a l’altra, aprofitant les similituds entre el català i el portuguès. Finalment, va proporcionar diversos recursos especialment útils per a fer traduccions al o del català.

En segon lloc, la poeta, activista i professora Begonya Pozo (Universitat de València) va ser l’encarregada d’impartir el tercer i últim seminari d’aquest cicle, dedicat a la traducció poètica. Hi van participar, de nou, els grups de nivell A2 i B1, i en aquest cas la traducció va ser únicament directa (del català al portuguès). Es van treballar poemes del reconegut poeta Marc Granell així com de la pròpia Begonya Pozo, aprofitant que una part de la seva obra ja ha estat traduïda al portuguès.
D’altra banda, l’alumnat li va poder fer una entrevista sobre aspectes més concrets en els quals estaven interessats. Així, es va parlar del seu activisme per la visibilització de la poesia, del fet d’escriure poesia en llengües diferents (Begonya escriu en català, castellà i italià), de la importància de les editorials, etc. Finalment, ens va fer una breu i preciosa lectura poètica d’alguns dels seus poemes.
Begonya Pozo, de fet, també va ser una de les convidades al “Jangada de Pedra. I Encontro de Poetas Ibéricos”, que es va celebrar a Lisboa el 12 de maig.

Vam comptar amb l’ajuda de les beques Erasmus + per a portar a terme aquest cicle. Els i les estudiants de català van quedar molt contents i satisfets amb ambdós seminaris i ha estat un privilegi comptar amb persones com Àlex Mir i Begonya Pozo.

 

 

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Lucía Medea García López