Montse Armengou, Sebastiaan Faber, Susan DiGiacomo i Liz Castro al 10th Catalan Film Festival de la Universitat de Massachusetts – Amherst
Autor:
Guillem Molla
En ocasió de la desena edició del Catalan Film Festival, la Universitat de Massachusetts-Amherst va acollir, del 26 al 30 de març, una intensa setmana de xerrades i pel·lícules amb el títol “Catalonia Now”. El propòsit del cicle d’enguany ha estat traçar una línia històrica que donés a conèixer la situació actual de Catalunya al públic, professorat i alumnat universitari del Pioneer Valley.
El Cicle va començar amb la projecció de les pel·lícules Incerta glòria, d’Agustí Villaronga, i Salvador, de Manuel Huerga, ambdues presentades i moderades per estudiants graduats del departament d’Espanyol i Portuguès de UMass, que van contextualitzar la Guerra Civil Espanyola i els anys finals del franquisme. El dimecres 28 de març, el professor Sebastiaan Faber, catedràtic d’Estudis Hispànics a Oberlin College, va presentar la directora Montse Armengou i el documental Els internats de la por davant d’unes dues-centes persones, a l’auditori de l’Isenberg School of Management de la universitat. L’acte, en col·laboració amb la 25a edició del Massachusetts Multicultural Film Festival, va comptar amb una llarga discussió final sobre els crims del franquisme que va deixar atònit el nombrós públic assistent.
L’endemà, dijous, la discussió i projecció d’Informe general II: El nou rapte d’Europa, de Pere Portabella, va anar precedida per dues conferències: “Experts as Advocates: Foreign Scholars in Iberian Crises, from the Spanish Civil War to the Catalan Question”, del professor Faber, i “Documentaries, Victims and Reparation: Investigative Journalism as a Tool for Recovering Historical Memory”, de la directora i periodista Montse Armengou. Totes dues xerrades, celebrades a l’Institute for Holocaust, Genocide, and Memory Studies de UMass, van fer referència tant a la importància del periodisme d’investigació a l’hora de reparar la memòria de les víctimes que l’Estat ha obviat com a la repressió viscuda els darrers mesos a Catalunya, així com la implicació i presa de posició dels acadèmics estrangers en aquesta qüestió.
La darrera sessió, divendres, va tancar el Cicle amb Sabates grosses, de Ventura Pons, i dues xerrades més: “Catalonia’s Civic, Non-Violent Movement for Independence, a Blueprint for the Rest of Us”, de l’editora i traductora Liz Castro, i “Catalan Independence and the Afterlife of the Franco Dictatorship: an Anthropologist’s View”, de Susan DiGiacomo, professora d’antropologia de la Universitat Rovira i Virgili. El públic assistent va tenir ocasió de dialogar amb les conferenciants i resoldre tota mena de dubtes.
A part de la sessió de dimecres, el Cicle va comptar amb unes vuitanta persones per dia, al final molt encuriosides per l’actualitat i cultura catalanes. En el díptic que adjunto, que conté el programa sencer de les jornades, es pot veure la pintura Voteu que la professora Barbara Zecchi, directora de Film Studies de UMass i coorganitzadora amb un servidor d’aquest Cicle, va crear per a aquesta edició. Així mateix, es van vendre samarretes grogues amb aquesta imatge, com a mostra de suport al programa d’Estudis Catalans de UMass.
Aquesta edició especial del Catalan Film Festival ha estat possible gràcies a l’ajut de l’Institut Ramon Llull i de diversos programes i departaments de la Universitat de Massachusetts-Amherst: Languages, Literatures, and Cultures; Spanish and Portuguese; Institute for Holocaust, Genocide, and Memory Studies; Modern European Studies; Interdepartmental Program in Film Studies; International Programs Office; Translation Center, i Political Science. També hi han col·laborat Amherst College, Mount Holyoke College i Smith College.
Us animo a visitar i seguir la pàgina de Facebook del cicle o el blog (en construcció).
10th Catalan Film Fest PROGRAM 10th CFF poster
Vols fer un comentari?