València acull la 6a Trobada Internacional de Professorat i Estudiants de Català a l’Estranger
Autor:
Jon Landa Diestro
El cap i casal valencià acollirà un total de 68 estudiants i 13 docents que es reuniran, entre el 4 i el 8 d’abril, en la sisena edició de les trobades internacionals d’estudiants i professorat de català de fora del domini lingüístic. Enguany, el comitè organitzador està compost de docents de diferents universitats europees que han volgut, com en l’edició de 2015 (quan va tindre lloc a l’Alguer) dur la tipece al territori per tal de mostrar de primera mà als participants eixa part de la cultura que, normalment, solament veuen a les classes a través de materials didàctics. Així doncs, el comboi de 2018 serà realitat gràcies a:
– Carme Calduch, Queen Mary University of London, Anglaterra
– Marc Colell i Teixidó, University of Glasgow, Escòcia
– Irene Klein Fariza, Universität Heidelberg, Alemanya
– Jon Landa Diestro, Université de Picardie Jules Verne, França
– Anna Oliver Barreda, University of Bristol, Anglaterra
– Anna Subarroca Admetlla, Albert-Ludwigs-Universität Freiburg, Alemanya
El programa inclou activitats de tipus didàctic però també lúdic. En tot cas, la llengua vehicular serà el valencià i l’alumnat participant tindrà l’oportunitat de conèixer altres persones similars que segueixen estudis catalans en universitats de tot Europa. En concret, estem parlant 68 estudiants i 13 docents de 24 centres d’Alemanya, Àustria, Croàcia, Espanya, França, Hongria, Irlanda, Itàlia, Polònia, Portugal, Regne Unit i Rússia.
Tot el comboi Tipece serà rebut a l’Ajuntament de València i a la Conselleria d’Educació, Cultura i Innovació de la Generalitat Valenciana. La part didàctica comprendrà la visita i la realització d’un taller a la seu de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, així com uns tallers sobre ús de la llengua, a càrrec de docents de la xarxa d’estudis catalans, que es duran a terme a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània. Així mateix, hi haurà experiències turístiques relacionades amb la cultura del territori, com la ruta Estellés a Burjassot, gràcies a la col·laboració d’AVIVA Burjassot; una ruta sobre l’evolució de la ciutat de València (de la mà de Tono Vizcaíno, doctor en Arqueologia per la UVEG); una excursió al monestir de Simat de la Valldigna, i una passejada en barca per l’Albufera. Tampoc no marxaran sense tastar orxata (després d’una ruta amb bicicleta per l’Horta, gràcies al col·lectiu Horta Viva) ni els arrossos valencians (al Palmar) o altres delícies que es podran tastar a La Bona Vida, un indret de Ciutat Vella que s’encarregarà de donar a conèixer la gastronomia local. I per no deixar de banda les tradicions, la Jove Muixeranga de València oferirà a tots els participants la possibilitat de fer part del seu grup i fer créixer torres amb el rerefons de la dolçaina i el tabalet.
Apunts sobre la trobada
Les TIPECE van nàixer al 2012 quan els docents de les universitats ELTE de Budapest i Szeged, a Hongria, van veure que l’alumnat no tenia contacte amb altra gent com elles i ells (tret de les oportunitats de les estades lingüístiques d’estiu) i van idear una trobada oberta a tothom que volguera conèixer la capital hongaresa en català i amb l’ajuda voluntària dels estudiants universitaris. L’activitat es va repetir al 2013 a Sant Petersburg, gràcies a l’organització de dues professores de Rússia. Un any després, un comboi alemany i italià va celebrar-ne la tercera edició a Fràncfort (Alemanya); el 2015, les ciutats sardes de l’Alguer i Sàsser van acollir la primera tipece dins del domini lingüístic; i el 2017 va ser la universitat de la capital gallega, Compostel·la, qui va rebre estudiants de tot Europa per descobrir llocs, persones, espais en llengua catalana. L’edició actual mostrarà la cultura in situ, directament, sense llibres ni imatges pel mig.
Vols fer un comentari?