Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     

Projecció d’Orson West a Tolosa amb Fran Ruvira

Etiquetes: , , , ,

Dilluns 18 de novembre al migdia, a la Universitat de Tolosa II Jean Jaurès vam tenir el plaer de rebre el director Fran Ruvira, que va venir a presentar la projecció de la seva primera pel·lícula: «Orson West». La projecció va tenir lloc al Centre de Recursos Lingüístics de la universitat, i vam comptar amb l’assistència d’uns 35 alumnes de català.

Per aprofitar la seva vinguda, diumenge 17 a la tarda es va organitzar una altra projecció oberta a tothom al Casal Català de Tolosa, que també va ser un moment molt agradable per a tots els presents.

La projecció d’aquesta pel·lícula s’inscriu en una seqüència sobre el Carxe que els estudiants de segon i tercer curs han treballat a classe de cultura catalana, i en una reflexió global que travessa tot el semestre sobre la representació dels territoris i de la història a les fronteres o fora de les fronteres. Aquest treball va començar amb l’espectacle Peiró42, al voltant de la temàtica de l’exili, i continuarà amb una seqüència sobre la Franja de Ponent.

A la pel·lícula, un equip de cinema arriba a un poble de la frontera entre Alacant i Múrcia per rodar un western de baix pressupost, cosa que canviarà la rutina dels habitants, especialment d’un grup de nens. A més, el rodatge suposa la tornada a la seva terra natal de Sònia, l’actriu principal, que arriba al seu poble després de molts anys d’absència per protagonitzar la pel·lícula enmig d’un paisatge que li rememora històries del passat sense tancar. Cinquanta anys abans, Orson Welles va voler rodar un altre western a la mateixa zona, i també veiem el director Fran Ruvira que rastreja el fantasma d’aquest western mai realitzat.

Abans de començar, el Fran va presentar el seu projecte i va suggerir pistes per veure la pel·lícula, recomanant que els alumnes se la miressin amb curiositat, paciència, i sabent que no podrien ser-ne només espectadors passius.

Va presentar la pel·lícula com un projecte híbrid, entre la ficció, el documental i l’esborrany. Tot és un treball a la frontera, no parem de passar d’una banda a l’altra: del País Valencià a Múrcia, de la ficció al testimoni etnogràfic, d’actors professionals a actor no professionals, d’una llengua a l’altra…

Així mateix, la pel·lícula, malgrat tenir una estructura narrativa ben definida, dóna la impressió d’estar en procés, en construcció, com un projecte inacabat que converteix l’espectador en actor, l’obliga a imaginar què hi hauria als espais en blanc. Com va dir el Fran: «La gràcia d’allò inacabat és que l’espectador ho acabe», «l’esborrany forma part d’un procés». «Orson West» és una pel·lícula sobre el procés de creació d’una pel·lícula, sobre la frontera borrosa entre la ficció i la no ficció.

El Fran va explicar que per a ell «Orson West» és també un testimoni etnogràfic, de la seva terra, dels paisatges, de la seva gent, d’una manera de viure, de parlar. D’aquesta terra que és l’extrem oest dels Països Catalans i que dins de l’imaginari col·lectiu de tanta gent de Catalunya i fins i tot del País Valencià és un lloc llunyà, perdut, desconegut.

Va explicar com va sorgir el projecte, quan ell era a Barcelona i va descobrir uns cassets amb gravacions dels seus veïns, i com el fet de, lluny de casa, sentir aquelles veus, el va fer prendre consciència de la seva identitat i el va empènyer a fer un treball sobre la seva terra.

Des de la Secció de Català de la Universitat de Tolosa volem agrair al Fran la seva presència i la complicitat que va saber crear amb els estudiants, que van fer moltes preguntes (sobre el Carxe, sobre la seva trajectòria com a director, sobre les seves referències) i van quedar molt contents.

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Estel Llansana