Pau Alabajos a Nàpols, l’herència de la Nova Cançó
Autor:
Gemma Gil
Aquest passat dilluns, 27 de març, els estudiants de català de les universitats de Nàpols l’Orientale i Suor Orsola Benincasa -on va tenir lloc l’acte- han participat conjuntament en l’esdeveniment cultural “L’herència de la nova cançó” que, amb un format mixt que ha combinat la xerrada i el recital, ens ha ofert en Pau Alabajos acompanyat de la seva guitarra.
En aquesta actuació, finançada per l’Institut Ramon Llull i organitzada per ambdues universitats, en Pau Alabajos ens ha ofert al llarg de dues hores, per una banda, les cançons més significatives de la Nova Cançó creades en plena dictadura franquista, per passar, durant la segona part, a interpretar les seves pròpies creacions musicals. Això ha permès de presentar als estudiants no només les figures imprescindibles de la Nova Cançó com ara Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Raimon o Ovidi Montllor, sinó també poetes cabdals de la literatura catalana, com ara Salvador Espriu o Vicent Andrés Estellés.
L’actuació ha estat seguida amb gran interès per una trentena d’alumnes, una desena dels quals prèviament havia treballat a classe la traducció dels textos de les cançons a l’italià. Aquestes traduccions han estat publicades, al costat del text original, en el llibret de mà que ha estat ofert a tots els assistents.
Tant les cançons com les explicacions d’en Pau, han despertant la curiositat dels estudiants que, en vàries ocasions, han participat activament i li han demanat aclariments sobre temes polítics i socials (la situació actual dels cantautors en català al País Valencià, per exemple), així com també han volgut saber sobre aspectes més personals vinculats al procés de creació d’una cançó.
Vols fer un comentari?