Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
11/11/2018

Neix la «Mostra cultural» a la Universitat ELTE de Budapest

Avatar

Autor:
Carles Dachs

Aquest curs, juntament amb la professora Ildikó Szijj, responsable acadèmica dels estudis de català i professora de gallec, i amb la col·laboració puntual de la lectora de basc de Szeged i la lectora de castellà, hem ideat un programa de sessions paral·leles a l’activitat acadèmica per tal de dinamitzar els estudis de les nostres llengües: la «Mostra cultural». Aquest cicle té com a fil conductor la cultura dels territoris de parla de les respectives llengües (cultura en un sentit ampli: des de les festes tradicionals a la gastronomia, la literatura, el cinema, la traducció, etcètera) i busca donar visibilitat a tot allò que no té a veure estrictament amb la llengua, però que s’hi vehicula i hi manté una estreta relació.

Hem programat una activitat principal al mes (una xerrada, una taula rodona, una visita) i un seguit d’activitats més petites, que les acompanyen. La primera d’aquestes sessions (que estava prevista per finals d’octubre, però que per problemes de calendari va tenir lloc a principis de novembre) va girar entorn de la tradició de Tots Sants: la castanyada i el magosto gallec.

Castanyada i magosto

La sessió dedicada a la castanyada i el magosto va tenir dues parts. En la primera, la folklorista Bernadett Smid,

A l’esquerra, un moment de l’espectacle “Pelat”, de Joan Català, a la plaça Eiffel de Budapest. A la dreta, dos dels plats de panellets guanyadors del concurs (Fotos d’Imola Terbócs i Albert Forns).

professora de la casa i exalumna dels estudis de català, va explicar els orígens i l’evolució de la tradició de Tots Sants en una petita comunicació el coneixement detallat de la qual va sorprendre els catalans presents en l’acte. En la segona, vam poder tastar els panellets que els estudiants havien preparat per participar en el I Concurs de Panellets de l’ELTE. Un jurat format per tres catalans que actualment viuen a Budapest va triar quins eren els millors panellets tenint en compte aquestes tres categories: a) Recepta més fidel a l’original, b) Recepta més innovadora i c) Millor presentació.  Un cop emès el veredicte, els estudiants de català, els professors, els catalans i els hongaresos presents a l’acte vam xerrar de manera distesa durant una bona estona, tot menjant panellets i castanyes.

Cinema i teatre al carrer

Hem aprofitat, també, la intensa vida cultural de Budapest per visitar aquelles activitats que tenien a veure amb la cultura catalana. Així, vam anar a veure la pel·lícula Estiu 1993, que un dels cinemes més importants de la ciutat va projectar en el marc de la «Setmana del cinema espanyol». Igualment, vam anar a veure l’espectacle de teatre al carrer Pelat, de Joan Català, una proposta a cavall de la dansa, el circ i la performance, que es va representar durant tres dies en diferents localitzacions de la capital d’Hongria. L’espectacle, una fusió entre diferents disciplines artístiques, també establia un diàleg entre les arts escèniques i diferents elements de la cultura catalana. En acabat, l’alumnat va poder enraonar una mica amb l’actor, que va respondre amablement les seves preguntes.

 

El cicle s’allargarà durant tot el curs, amb sessions com una taula rodona sobre traducció (amb la participació de les principals traductores del català a l’hongarès), un taller sobre literatura catalana amb l’escriptor Albert Forns (el qual fa una estada artística a Budapest fins a finals de febrer), una sessió dedicada a l’experiència dels alumnes que han visitat els territoris de parla catalana gràcies a l’IRL o, simplement, la celebració de les principals festes dels Països Catalans.

 

 

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Carles Dachs