La periodista i directora Montserrat Armengou presenta el documental “Pòlio: crònica d’una negligència” (2014) a Harvard
Autor:
Maria Dasca
El proppassat 27 de març la periodista i directora Montserrat Armengou va presentar el documental Pòlio: crònica d’una negligència (2014), dirigit per ella mateixa i Ricard Belis, a Harvard. La presentació i la projecció de la pel·lícula van anar seguides d’un debat moderat pel professor de la Universitat de New Hampshire Jaume Martí-Olivella. El documental forma part d’una sèrie de reportatges d’investigació, fets a partir de la informació proporcionada per testimonis i documents d’arxiu, sobre l’impacte de la dictadura franquista en la població infantil. Més concretament, se centra en la negligència del règim en la lluita contra la poliomielitis entre 1955 i 1962. L’existència de la malaltia fou negada i això feu que el nombre de casos creixés en un moment en què l’epidèmia, que s’hauria pogut controlar a través de la vacunació, provocava estralls. Al cap de seixanta anys, els supervivents de la pòlio, després d’haver lluitat contra els nombrosos obstacles ocasionats pel procés de paràlisi motora, són víctimes de la síndrome postpòlio i s’han d’enfrontar a la negligència d’una democràcia que no en reconeix els símptomes. El documental els dona la veu a fi de reparar un greuge històric que, com bona part dels crims del franquisme, i a desgrat d’una Llei de Memòria Històrica (2007) inoperativa a la pràctica, no ha estat objecte de revisió institucional. Davant de la invisibilitat d’uns cossos vexats i amagats, el documental mostra la força d’unes persones que han sabut imposar-se a la humiliació i al dolor, i es presenta com un retrat coral de veus, i cossos, que clamen contra el silenci.
L’activitat, coorganitzada amb el professor Guillem Molla, de la Universitat de Massachusetts-Armherst, fou finançada per l’Institut Ramon Llull, l’Instituto Cervantes i el Departament de Llengua i Literatures Romàniques de la universitat.
Vols fer un comentari?