Jornades GALEUSCA a Salamanca
Autor:
Laura Villar García
Els passats 2 i 3 de maig es van celebrar a l’Aula Minor de la Facultat de Filologia de la Universitat de Salamanca (USAL) les «III Jornades Galeusca», una trobada que pretén continuar amb una iniciativa plantejada en cursos anteriors per familiaritzar els alumnes de la facultat amb l’estudi de les diferents llengües, literatures i cultures d’Espanya. La iniciativa està organitzada per l’àrea de Filologia Catalana juntament amb les àrees de Lingüística General, Filologia Basca i Filologia Gallega i Portuguesa. D’aquesta manera, les jornades se centren en aspectes de tres llengües que compten amb àrees de docència i investigació autònomes a la facultat: el gallec, l’eusquera i el català.
En aquesta ocasió, el títol de les jornades (“La construcción social de las lenguas: Políticas lingüísticas en España”), indica clarament la concepció lingüística que interessava tractar en aquesta ocasió: les llengües com a símbols d’expressió cultural que ens fan sentir membres d’una col·lectivitat. L’objectiu últim va ser reflexionar amb diferents especialistes en política i planificació lingüística sobre com podem intervenir en la gestió i el manteniment de la diversitat lingüística estatal, però també es va parlar de diferents experiències i models lingüístics que s’apliquen en l’educació i els mitjans de comunicació i de com aquests col·laboren en la normalització de les tres llengües.
El programa de les Jornades
La inauguració de les jornades va tenir lloc el dijous a les 9:30, seguida d’un breu bloc introductori en què es va descriure la situació sociolingüística actual de les tres llengües protagonistes. Per les 12:00 estava programat el primer acte central de la trobada: la conferència «¿Cómo mueren las lenguas? Una perspectiva global» de Carme Junyent (UB), experta en l’àmbit de les llengües amenaçades i l’antropologia lingüística.
La tarda del mateix dia va estar dedicada al bloc temàtic «Modelos lingüísticos en la escuela y en los medios de comunicación», en què participaren Ibon Monterola (UPV/EHU), especialista en la divulgació acadèmica de la revitalizació de llengües amenaçades, principalment de l’èuscar; Joan Costa (UPF), investigador en planificació i norma lingüística i descripció sociolingüística, i Bieito Silva (USC), expert en ensenyament i aprenentatge de llengües en contextos multilingües.
El matí del divendres es va encetar amb «Los programas de inmersión lingüística en las comunidades bilingües y su impacto en la normalización lingüística», amb les aportacions del sociolingüista i membre de la Real Academia Galega Henrique Monteagudo (USC), el catedràtic en Filologia Catalana i també membre de l’Institut d’Estudis Catalans Miquel Àngel Pradilla (URV) i Leire Díaz de Gereñu (UPV/EHU), experta en comunicació oral i educació i bilingüisme a l’escola.
La clausura de les jornades va tenir lloc a les 14:00h, amb la projecció d’un vídeo-entrevista amb José Antonio Pascual, Catedràtic de Llengua Espanyola de la USAL i membre de la Real Academia Española, que va desgranar la llarga i destacada trajectòria dels estudis gallecs, bascos i catalans a la nostra universitat.
Les jornades van representar, d’una banda, un espai importantíssim per a la divulgació dels estudis catalans, gallecs i bascos a la USAL, i un centre d’interès per la lingüística general, sobretot en els àmbits de la gestió del multilingüisme i la protecció de llengües minoritàries. D’altra banda, va suposar una fructífera trobada entre diversos investigadors, que van subratllar la necessitat i l’encert de portar el debat de “les altres llengües d’Espanya” a una zona de l’estat monolingüe com és Salamanca.
Vols fer un comentari?