Estada d’estudiants de la XarxaLlull a la Fira del Llibre Ebrenc i Litterarum 2019
Autor:
Neus Crisol
Del 29 de maig al 2 de juny, 9 estudiants de la Xarxa universitària d’estudis catalans de l’Institut Ramon Llull van participar al Programa Llibre Ebrenc Internacional, estructurat a l’entorn de dos eixos: d’una banda, l’Institut Ramon Muntaner va oferir seminaris sobre llengua i literatura catalanes als matins, complementats amb rutes literàries pels territoris ebrencs, i d’altra banda, les estudiants van poder participar a diferents activitats de la Fira del Llibre Ebrenc i del programa d’espectacles literaris Litterarum Móra d’Ebre, Premi Nacional de Cultura 2019. Cinc dies d’immersió d’alta intensitat a la cultura catalana.
Les sessions de matí van incloure presentacions de projectes de la recerca local que tracten la llengua i la literatura catalanes, com El Priorat en primera persona (Centre Quim Soler), o la presentació “Patrimoni oblidat, memòria literària”, i a la tarda es van oferir rutes literàries pel territori, amb lectures de fragments d’obres d’autors ebrencs com Artur Bladé, Andreu Carranza, Gerard Vergés o Roc Llop. A totes aquestes activitats cal sumar-hi la fira d’espectacles literaris Litterarum Móra d’Ebre, i la Fira del Llibre Ebrenc, on les estudiants van poder parlar directament amb els autors; fins i tot alguna va marxar ben contenta amb el seu llibre dedicat. Per acabar el dia, van poder assistir a espectacles dedicats a Joan Brossa, a Vicent Andrés Estellés, la residència artística de Jaume Coll i el seu grup Obeses, o un recorregut per la literatura catalana “Amb ulls de dona”.
Aquestes estudiants provenen de les universitats de Belgrad (Sèrbia), Cracòvia i Poznan (Polònia), Zadar (Croàcia), Budapest i Szeged (Hongria) i Brno (República Txeca). Totes aquestes universitats ofereixen als seus plans d’estudi un ampli programa tant de llengua com de literatura catalanes. La Blanka, Lili, Staša, Imola, Zuzana, Weronika, Magda, Marie i Rebeka van poder descobrir el patrimoni històric, cultural i literari de les Terres de l’Ebre, i van poder aprofundir en la nostra cultura durant cinc dies. Algunes coneixien Moncada, i el Camí de sirga, d’altres no. No coneixien Artur Bladé, ni la bellesa de la façana fluvial de Miravet de la mà de l’obra de Gerard Vergés, ni que el Castell dels Entença de Móra va ser protegit durant vuit dies per una dona, Galbors, en absència del seu espòs Berenguer d’Entença davant l’atac dels templers de Miravet. No havien tastat l’arròs negre, i tampoc sabien que a l’Ebre hi ha sirulos. Si ho haguessin sabut, potser no s’hi haguessin banyat!
Aquesta activitat ha estat possible gràcies a la col·laboració de moltes institucions i persones que mostren i demostren estima per la llengua i cultura catalanes. Moltes gràcies a tots!
Aquí us deixem algunes vivències de les estudiants:
…
Recomanaria a tothom que demani aquesta beca perquè aprendrà moltes coses sobre la literatura, la història, i la lingüística d’aquestes àrees i no només això, sinó també coneixerà molt bona gent de l’IRL, del Institut Ramon Muntaner i sobretot de altres països, companys per tota la vida. Per mi això ha estar una experiència inoblidable.
Ha sigut molt enriquidor passar aquests dies a les magnífiques Terres d’Ebre (Lo riu és vida!), conèixer escriptors ebrencs en persona, ampliar el coneixement de la llengua i literatura catalanes, pensar sobre les qüestions esencials de la vida, i finalment poder compartir les vivències amb dos guies fantàstiques i la millor colla de vuit estudiantes de l’este llunyà d’Europa.
Poder assistir a Litterarum era una gran oportunitat per conèixer la literatura, la cultura i la història de les Terres de l’Ebre, i també per practicar el català. Tant les sessions com les visites culturals eren molt informatives i interessants, ens ho vam passar molt bé gràcies als organitzadors. Era un programa divers, divertit i enriquidor, estic agraïda per l’oportunitat!
El millor moment era quan vaig conèixer el germà de la meva professora (en referència al concert d’Oques Grasses)
La meva participació en aquesta estada va ser una experiència que mai s’oblidarà. No només va ser una oportunitat per practicar la llengua, però també una oportunitat fantàstica d’interactuar amb catalanoparlants de tot arreu. Vam tenir la sort de viure i accedir en directe la cultura ebrenca i la cultura catalana en general, que tant ens atreuen. Aquesta estada ens va permetre aprofundir els nostres coneixements sobre la literatura catalana i de la cultura ebrenca, per tant he tornat al meu país amb una maleta plena d’experiències i del desig de aprendre més de temes catalans.
També us enllacem dos vídeos que elles mateixes van enregistrar durant aquests dies: Litterarum entrevista Rebeka i Litterarum resum final.
Vols fer un comentari?