ens endinsem en el valencià col•loquial amb un taller (Venècia)
Autor:
Paula Marqués
Dilluns passat, 14 de desembre, vam participar en l’activitat Català amb trellat. Formes i expressions del valencià col•loquial organitzada per la professora de català Paula Marqués Hernández (Universitat Ca’ Foscari de Venècia) i amb la col•laboració de Pau Martín (Universitat de València).
Esta classe de català va ser un taller sobre formes típiques orals i col·loquials del valencià, una activitat molt dinàmica, ja que vam interactuar de manera costant a través de vídeos, xarxes socials i mentimeter.
La classe va començar amb dos vídeos per veure la diferència entre oral i col·loquial: el català oral és el català parlat, en canvi, el català col·loquial és un català menys formal, produït amb un grau d’atenció baix.
Després, Pau ens va explicar que la interacció col·loquial d’una llengua és molt diferent respecte a la manera en què escrivim i que el nivell de formalitat va d’acord amb el context; la forma de parlar, així com la forma de vestir ha de ser adequada. Per exemple, parlar estàndard pot ser adequat per a l’examen de català, però per estar amb els amics no, és més adequat emprar el català col·loquial.
Abans d’acabar vam veure que el català té diferents variants geogràfiques (dialectes) i la Pau, en particular, ens va explicar les variacions del col·loquial de la zona de Valencia (fonètiques imorfosintàctiques).
Per últim, la professora ens va mostrar quines són les variants lèxiques del valencià: els vocatius, que en realitat no tenen significat (“carinyo!” “bonico!”), els insults, que tenen a veure amb vegetals i animals i que també es poden utilitzar de manera molt amistosa i irònica (“bajoca”, “tros de soca”, “ninot”, “cap de suro”), les interjeccions (“xe!”, “collons!” “calla!”) i expressions súper típiques (“de categoria!”, “Pensat i fet”, “això no té trellat ni forrellat”).
Esta classe va ser súper interessant i divertida. Jo crec que tots nosaltres tenim interès de conèixer el català col·loquial, que al final és tan important com el català formal. Si vols conèixer a gent, no parlaràs en el català de les certificacions, si parles estàndard pensaran que ets superior i aleshores és important saber adaptar-se i utilitzar el col·loquial, per exemple quan estàs amb els amics.
Nota escrita per Maddalena Pesce (estudiant de Català 1)
Revisada per Paula Marqués (professora de català)
Vols fer un comentari?