Connexió Sheffield-Barcelona per parlar català
Autor:
Pol Masdeu
Enguany, i després de l’èxit del curs passat, hem reprès un intercanvi lingüístic en línia entre els estudiants de la Universitat de Barcelona i els de la Universitat de Sheffield, al Regne Unit, el lectorat del qual rep el suport de l’Institut Ramon Llull. La iniciativa, de gran acollida, es va posar en marxa a començaments del mes de març i s’allargarà fins a mitjans de maig.
Gràcies a això, 12 estudiants britànics, de nivell A2-B2, que cursen el grau de Modern Languages and Cultures practiquen, de forma periòdica, la llengua catalana amb 12 estudiants de la Universitat de Barcelona de diverses disciplines, des d’estudiants de doctorat fins a alumnes de Grau en Dret o Ciència i Tecnologia dels Aliments. Aquests, per la seva banda, milloren la llengua anglesa.
Aquests perfils heterogenis han fet possible que l’intercanvi sigui més ric i amè. És evident que la situació actual amb la COVID-19 és el tema estrella entre els estudiants, però també tenen temps per recomanar-se sèries i pel·lícules, explicar-se els últims viatges o els que tenen pendents, així com comparar la cultura anglesa i la catalana.
I és que un intercanvi lingüístic com aquest no és només una conversa entre dues persones que, fins llavors, no es coneixien, és una finestra que et permet practicar un idioma que estàs aprenent i, de retruc, descobrir un país i una cultura diferent.
Us compartim alguns dels missatges que hem rebut de com estan anant les converses. Semblen d’allò més interessants!
El Jordi, estudiant de la Universitat de Sheffield, qui fa l’intercanvi amb l’Àlex, ens explica:
“El divendres passat vaig fer la segona trucada amb l’Àlex. Vam parlar del coronavirus i les mesures diferents que van prendre els governs espanyol i britànic. Llavors, vam parlar del menjar: de la crema catalana, les coquetes de Sant Blai i els pastissets; dels Cornish pasties, els sausage rolls, el fish and chips i el curry. Després, vam parlar de les festes, que sovint són religioses i que són més comunes a Catalunya que a Anglaterra”.
L’Elizabeth, estudiant de la Universitat de Sheffield, descriu així una de la converses amb la Laura:
“A la primera conversa vam parlar de les classes a la universitat i de l’horari lectiu, perquè ella té classes a partir de les 8 del matí! També vam parlar sobre conduir i les diferències de conduir aquí i a Catalunya, pensàvem que era quasi igual. I vam parlar dels nostres caps de setmana perquè ella anirà a esquiar amb la seva parella i jo aniré a veure una exposició a Manchester!”
El Daniel, estudiant de la Universitat de Sheffield, ens comparteix la primera conversa amb el Joan:
“A la primera conversa vam parlar sobre nosaltres mateixos, per exemple on vivíem o com són les nostres famílies. També ens vam adonar que nosaltres havíem passat una temporada a l’estranger, jo a França i ell a la Letònia, on va aprendre a parlar anglès. Finalment, hem xerrat sobre les pel·lícules de guerra i com ajudaven el Joan a millorar el seu anglès”.
Vols fer un comentari?