Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
12/04/2019

Andreu Valor visita Londres, Cardiff i Bristol. Diari d’una gira.

Avatar

Autor:
Ares Llop

Els dies 27-29 de març, el cantautor valencià Andreu Valor va visitar el Regne Unit per presentar el seu nou treball discogràfic i conèixer de ben a prop els lectorats de català durant uns dies. Sabem com ho va viure gràcies al seu diari de gira que podeu consultar als seus perfils de Facebook i Twitter. Tot i això, les lectores de català de Queen Mary University of London, Cardiff University i University of Bristol també volem aportar el nostre granet d’arena per fer-vos sabedors de la nostra versió particular d’un seguit de concerts que ens van permetre agermanar els Països Catalans i el Regne Unit. De fet, el repertori triat per Andreu Valor a tots els concerts de la gira va ser una mostra clara d’aquest agermanament de tradicions musicals i de llengües: a les tres ciutats vam poder escoltar cançons pròpies, musicacions de poemes en català i versions en català de peces mítiques del folk britànic i americà. Cada ciutat, però, va tenir els seus detalls especials, que compartim a continuació. Esteu preparats per acompanyar-nos en aquesta gira?

 

Londres

Dimecres 27 de març Andreu Valor va començar el tour a la capital britànica. Va obrir la capsa i en traure la guitarra no només va desplegar acords, sinó també un fum d’aventures, historietes i anècdotes que de seguida van captivar els alumnes. En una sessió informal abans del concert, els estudiants van intercanviar idees amb el cantant i li van preguntar sobre el seu recorregut professional. Andreu, per la seua banda, estava meravellat de veure joves estrangers tan fluents parlant català i s’admirava constantment per la passió que professen per la llengua:

“Mai no hauria pensat que fora del nostre territori la gent no tindria prejudicis ni pors a l’hora de parlar el català. Aquests joves han volgut aprendre català perquè els agradava la llengua, perquè tenien curiositat per la cultura, així és com hauria de ser sempre. Per a ells no importen les etiquetes de llengua minoritària ni minoritzada, útil o fútil. Malauradament no sempre les coses funcionen així. I al nostre país encara menys. És meravellós poder veure que hi ha gent arreu del món que se sent atreta per la nostra cultura.”

El concert es va dur a terme a la sala FADS, una sala especial per a concerts i representacions teatrals. Amb un escenari ben arranjat, blau elèctric de fons, l’Andreu va magnetitzar el públic interpretant Poemitza’t, el seu darrer àlbum. La cirereta del concert la va donar la interpretació conjunta – i improvisada – de dos poemes d’Arrels sagnants la poetessa Noèlia Díaz-Vicedo. La veu de la poetessa es va fondre amb la guitarra de Valor en una perfecta simbiosi que ens va hipnotitzar.

Andreu es va mostrar en tot moment delerós d’interaccionar amb el públic i intentar fer-nos passar a tots plegats una vesprada inoblidable. Com efectivament donem fe que va passar.

Cardiff

Dijous 28 va ser el torn de Cardiff. El dia es va llevar ben radiant i va permetre que la jornada fos rodona en tots els sentits; va ser realment un “bore da” (‘bon dia!’). Abans de fer una trobada amb els alumnes per conèixer l’Andreu i poder comentar amb ell tot allò que havíem treballat a l’aula, vam poder-li ensenyar una mica la ciutat. Que n’és de bonic, Cardiff, en temps de floració!

La primera trobada dels alumnes amb l’Andreu Valor va ser durant la sessió setmanal del grup de conversa Let’s C(h)AT! La dinàmica preparada per conèixer-nos i compartir vivències i percepcions sobre aprendre català i sobre el poder de la música com a llenguatge va ser realment profitosa.

De fet, la xerrada amb els alumnes va ser un preludi molt entranyable del concert celebrat al Ride My Bike Café, una cafeteria/taller de bicicletes molt acollidora del centre de Cardiff en la qual s’apleguen estudiants de llengües que fan intercanvis de conversa, professors universitaris, passavolants interessats en la cultura en general, etc. Els alumnes dels mòduls de català de Cardiff University van preparar una presentació trilingüe de l’acte: català-anglès-gal·lès. A continuació, el públic, amb molt bona predisposició, va assaborir amb delit el repertori ofert per Andreu Valor. La vetllada es va cloure amb una interpretació conjunta de la mítica cançó Que tinguem sort (molt ben entonada, fent gal·la de la fama de bones veus de la tradició coral de Gal·les). A aquest desig de bonaventura, només podem afegir-ne un altre: poder sentir de nou ben aviat un tastet de la nostra llengua i la nostra cultura a la capital de Gal·les.

Bristol

Divendres 29, Andreu va començar l’aventura a Bristol, última parada de la seua estada al Regne Unit. Primer de tot, va compartir una estona de classe amb els alumnes de quart de català. Allà, després d’una breu presentació, els estudiants li van fer una entrevista. Més tard, vam tenir una conversa interessant sobre diferents temes relacionats amb les llengües i, especialment, les llengües minoritzades. D’aquesta part del dia, diria que tothom en va treure una experiència gratificant: els alumnes van escoltar i aprendre més sobre el cantant i ell va saber, de primera mà, els motius pels quals els estudiants trien el català com a optativa.

A la tarda, l’equip de català i els alumnes editors de la revista Pensador van decidir organitzar un acte conjuntament per tal de donar a conèixer les dues propostes. D’una banda, es va presentar la revista d’aquest any, l’única publicació de Bristol en català, castellà i portuguès. De l’altra, va haver-hi el concert amb el cantautor valencià. Al mig dels dos actes, va haver-hi una recepció amb diferents tipus de begudes per celebrar la llengua i la cultura en general i, especialment, la diversitat de la península ibèrica. L’assistència als dos actes va ser un èxit i el públic va ser heterogeni, ja que estava format tant per gent de la universitat com per persones que van venir de fora. Amb un ambient de concert i un punt de llum, l’actuació d’Andreu Valor va transcórrer entre música, riures, poemes i anècdotes i tothom en va sortir molt content. Per això podem dir ben satisfets que tots vam gaudir d’un magnífic tastet de la llengua i la cultura catalanes i esperem poder tornar-ho a fer aviat.

 

Gràcies

Amb tot, volem donar les gràcies a l’Institut Ramon Llull i a les nostres universitats per fer-ho possible i, com no podria ser d’una altra manera, també a totes les persones que van decidir apropar-se a formar part dels actes. Fa gust organitzar esdeveniments quan el resultat és tan reeixit com el que hem viscut i s’han creat records bonics que, de ben segur, perduraran a la memòria.

Laura Bolo (Queen Mary University of London), Ares Llop (Cardiff University – Prifysgol Caerdydd), Anna Oliver (University of Bristol)

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Ares Llop