Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
02/04/2019

Cinema a les universitats 2019

Avatar

Autor:
Neus Crisol

Etiquetes: , ,

  

 

Benvolguts professors #XarxaLlull

Finalment estem en disposició de poder-vos oferir els títols que, en col·laboració amb l’Àrea de Creació de l’Institut Ramon Llull, hem previst per aquest curs per a projectar a les vostres aules i cicles de cinema que s’organitzin des dels vostres departaments.

Estem molt contents de poder-vos anunciar que a partir d’ara, la cessió de títols a les universitats de l’exterior la portarem a terme per mitjà del Cicle Gaudí, d’acord amb el conveni que subscriurem properament amb l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques Catalanes. Com sabreu, aquest cicle és un circuit estable que promou el consum de cinema català arreu del territori, i cada mes porta una pel·lícula catalana, estrenada recentment, a sales comercials d’una xarxa formada per 40 poblacions permanents -més 10 en itinerància- on el públic no té la possibilitat d’accedir a aquesta oferta cinematogràfica. La programació s’elabora per un comitè d’experts format per cinc persones de diferents àmbits del món del cinema (de la crítica cinematogràfica, l’exhibició, la interpretació, la docència universitària i la gestió audiovisual).

Així doncs, els títols d’enguany són:

Jean-François i el sentit de la vida (Sergi Portabella, 2018)

El Francesc és un noi solitari de tretze anys que un dia a l’escola descobreix El mite de Sísif, d’Albert Camus i queda fascinat per les idees del filòsof. A partir d’aquest moment es fa dir Jean-François, es posa la jaqueta coll pujat i decideix convertir-se en existencialista.

El seu nou objectiu serà anar a Paris a trobar a Camus. La Lluna, una adolescent que viu el present, l’acompanyarà a la seva aventura amb una única condició: fer una parada pel camí per retrobar-se amb el noi francès amb qui va tenir una història l’estiu passat. Junts emprenen un viatge per, amb Camus o sense ell, descobrir quin és el sentit de la vida.

Sergi Portabella es va graduar a l’ESCAC en l’especialitat de fotografia, i posteriorment va decidir centrar-se plenament en el guió i la direcció. Des de llavors ha treballat com a director de curtmetratges, videoclips, una sèrie de TV, book-trailers, making of’s, i com a guionista entre d’altres de la sèrie KMM de Televisió de Catalunya i de la seva adaptació a novel·la gràfica.

VO CAT amb subtítols disponibles en castellà, anglès o francès (versió DVD opció de subtítols només castellà)

 

Les distàncies (Elena Trapé, 2018)

L’Olivia, l’Eloi, el Guille i l’Anna aterren a Berlín per donar una sorpresa a en Comas pel seu trenta-cinquè aniversari, però ell no els rep com esperaven. Durant el cap de setmana, el grup s’anirà desgranant, qüestionant-se el sentit de la seva amistat i enfrontant-se a la decepció que suposa acceptar que la seva vida no és com pensaven que seria quan eren més joves.

Elena Trapé és graduada a l’ESCAC el 2004 en l’especialitat de Direcció. El 2010 va rodar la seva òpera prima, Blog, i amb aquest darrer títol va obtenir el Premi Gaudí a Millor Pel·lícula del 2018.

VO CAT/ES amb subtítols disponibles en anglès.

No disponible a les universitats dels països següents: Itàlia, Polònia, Taiwan.

 

Jo la busco (Sara Gutiérrez, 2018)

El Max ronda la trentena i viu amb l’Emma. Una notícia inesperada genera una bretxa entre ells dos i fa que creixin dins del Max dubtes i inquietuds que l’obligaran a sortir al carrer a mitja nit. Jo la busco és el retrat d’una amistat, la seva ruptura i l’estrany i transformador passeig per la nit barcelonina.

Sara Gutiérrez és una jove cineasta catalana, graduada en Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra, on va començar a desenvolupar el seu primer llargmetratge, Jo la busco. Aquest títol va obtenir el Premi al Millor Actor Protagonista (Dani Casellas) al Festival de Cinema de Màlaga en l’edició del 2018.

VO CAT amb subtítols en anglès o castellà.

 

Milicianes (Tània Balló, Jaume Miró, 2018)

Documental.

La matinada del 5 de setembre de 1936 a Manacor van ser executades pels feixistes cinc milicianes. L’existència d’un diari escrit per una d’elles, on es relata els dies de campanya a Mallorca, i una foto del grup feta poc després de ser detingudes és el punt de partida de la recerca.

Tània Balló Colell és directora i productora de cinema i televisió, guionista i escriptora.

VO CAT amb subtítols en castellà, anglès o francès.

 

Formentera Lady (Pau Durà, 2018)

El Samuel va arribar a la Formentera hippie dels 70 i allà segueix. Viu sense llum i toca el banjo a un bar. Un dia rep la visita, després de molts anys, de la seva filla Anna i del seu net Marc. Anna, aturada des de fa temps, diu que hagut d’acceptar una feina a França i es veu obligada a deixar el seu fill a l’illa amb el Samuel.

Pau Durà és un actor i director valencià de cinema, teatre i televisió, conegut per participar en sèries com Plats bruts i Merlí. És diplomat en interpretació per l’Escola Superior d’Art Dramàtic de l’Institut del Teatre de Barcelona.

VO CAST (parcialment català) amb subtítols en anglès, castellà o italià (versió DVD opció subtítols només en castellà).

 

Baltasar Samper. El ritme amnèsic (Victòria Morell Salom, 2018)

Baltasar Samper és el protagonista d’aquesta pel·lícula documental que descobreix el buit cultural que va provocar el conflicte bèl·lic més greu de la història recent d’Espanya: la guerra civil i el posterior exili de mig milió d’espanyols que van abandonar forçosament la seva llar per començar un llarg camí que duraria, per a molts, tota la vida. És el reflex d’una història internacional. Universal. El drama de les guerres.

Samper fou un dels músics més reconeguts de la II República. Es va relacionar amb l’elit musical de l’època: Stravinsky, Manuel de Falla o Pau Casals, entre d’altres. També fou crític musical, i el responsable de recuperar el folklore popular en un moment en què el nacionalisme estava en auge. Una acció que es va internacionalitzar amb figures com Béla Bartók, o el mexicà Charles Seeger. La història de Samper desapareix en un exili polític, i també moral, que el va portar a allunyar-se de la seva família després d’abandonar la seva primera dona i fugir amb la seva estimada, una alumna 23 anys més jove que ell.

Documental. Un viatge musical per la història d’un artista, la lluentor del qual es va apagar a Mèxic, allunyat de tot el reconeixement que un dia va rebre per la seva música.

VO CAT/ES amb opcions de subtítols en castellà, francès o anglès.

Recordeu que aquestes projeccions es fan per mitjà de l’enviament d’un enllaç streaming amb contrasenya, de manera que cal assegurar una bona connexió a internet i un equipament de vídeo i àudio adequat durant tota la projecció.

Aquells que hi estigueu interessats podeu posar-vos en contacte amb nosaltres per correu electrònic.

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Neus Crisol