La UAM de Poznan acull dues conferències sobre intertextualitat literària
Autor:
Judit Roca Calaf
Activitat acadèmica organitzada per l’Àrea d’Estudis Catalans IFR UAM, a càrrec de Ferran Carbó (Universitat de València).
En el marc del programa Erasmus Plus docent, els dies 14 i 15 de març la Universitat Adam Mickiewicz de Poznan ha acollit dues conferències sobre intertextualitat literària, a càrrec del professor de la Universitat de València Ferran Carbó. Aquesta activitat acadèmica ha estat organitzada des de l’Àrea d’Estudis Catalans IFR UAM, que s’encarrega tant de l’ensenyament com de la divulgació de la llengua i la cultura catalanes a la Universitat.
La primera conferència, titulada “Hipertextualitat en la poesia catalana de la primera meitat del s. xx: Joan Salvat-Papasseit i Màrius Torres”, ha tingut lloc el dijous 14 de març i s’ha adreçat, sobretot, als estudiants de llengua i cultura catalanes. A l’inici de la sessió Carbó ha parlat de conceptes clau com hipertext i hipotext i ha presentat autors d’interès com ara Gérard Genette i Linda Hutcheon.
A continuació la sessió s’ha centrat en l’anàlisi hipertextual de poemes catalans de la primera meitat del segle xx. D’aquesta manera, Carbó ha guiat els alumnes en l’anàlisi hipertextual dels poemes Com dos rius paral·lels (Tomàs Garcés) i Cançons a Mahalta, I (Màrius Torres), d’una banda, i dels poemes La bella dama del tramvia (Josep Carner) i Encara el Tram (Joan Salvat-Papasseit), de l’altra.
La segona conferència, amb el títol “La poesía en lengua catalana en el País Valenciano durante el s. xx: V. A. Estellés”, s’ha dut a terme el divendres 15 de març. En aquest cas l’acte s’ha pensat no tan sols per als estudiants de català, sinó també per a tota la comunitat universitària d’estudis hispànics.
Carbó ha presentat la poesia catalana del País Valencià del segle xx com el motor real de la literatura en aquest espai geogràfic dels Països Catalans. Tot seguit, ha dividit cronològicament aquest segle en tres períodes (1900-1939, 1939-1970 i 1970-2000) i n’ha presentat els poetes valencians més rellevants: Miquel Duran, Carles Salvador, Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés, Carmelina Sánchez-Cutillas, Joan Navarro, Teresa Pascual o Enric Sòria, entre d’altres. Finalment, Carbó s’ha centrat en la figura del poeta V. A. Estellés, sobre el qual ha exposat algunes de les seves influències literàries i ha comentat breument poemes com No escric èglogues o La mort invicta.
L’estada a Poznan del professor Ferran Carbó no és la primera col·laboració entre la Universitat Adam Mickiewicz i la Universitat de València. A la primavera del 2017 la professora Carme Gregori va impartir dues conferències, una sobre metaficció i intertextualitat i una altra sobre la figura de Pere Calders.
Vols fer un comentari?