Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
05/12/2018

el Mèxic català a la Ca’ Foscari a Venècia

Abans del viatge cap a la Università per gli Stranieri di Siena per al XII Congresso internazionale dell’Associazione Italiana di Studi Catalani, Andrea Nayalli Ruíz va venir a la universitat Ca’Foscari de Venècia a presentar-nos, als estudiants de Llengua Catalana, la seua tesi del màster. Sí, va venir a parlar-nos sobre la presència catalana a Mèxic, més en concret, a la ciutat de Guadalajara. Andrea arrela els seus estudis en unes bases musicals i antropològiques a Guadalajara. La seva passió per a les llengües prové d’un desig de trobar un pont que doni la possibilitat de passar d’una realitat a una altra. Això, diu ella, és possible gràcies a la música, la literatura, la gastronomia, les llengües, quan es troba una manera de compartir-ho en la realitat quotidiana. Segons ella, a Guadalajara, això es va fer possible en ella mateixa, a partir del descobriment de la presència d’una família catalana a la seva ciutat. El lligam d’amistat que es va crear entre ells, va moure l’interès de l’Andrea, qui, seguidament, va començar a treballar sobre coses relacionades amb Mèxic i Catalunya. Per exemple l’any 1957, existia ja un Centre Català a Guadalajara, on hi havia música i danses catalanes i es compartia amb la gent part de la cultura. De fet, molts mexicans participaven en aquestes ocasions i és això que aquestes celebracions estaven obertes a tots i s’intentava embolicar el màxim nombre de persones possible.

 

Més coses: l’any 1994 va engegar-se un projecte d’estudis catalans a Mèxic, al Colegio de Jalisco i l’any 2004 va ser un moment de gran difusió, ja que Catalunya va ser la convidada d’honor a la Feria del Libro (FIL) de Guadalajara. Sant Jordi també se celebra a Mèxic des de fa uns anys i l’any 2012 es va iniciar un curs “pilot” de català a la Universitat de Guadalajara, que avui encara continua.

 

Un lloc molt important a la ciutat de Guadalajara és la “Rambla Catalunya”, on molt sovint es realitzen trobades i esdeveniments culturals.

 

Cap al final de la sessió, ens va parlar sobre algunes plataformes per la llengua i la cultura: Plataforma per la Llengua, que és com una ONG del català , MEXCAT (associación cultural Mexicano Catalana) i TABLA X MEXIC, una associació que es troba a Barcelona i que treballa amb Mèxic. Ens va parlar també d’un llibre que parla sobre l’ús “ecològic” de la llengua, Cap a una sostenibilitat lingüística, escrit per l’autor Albert Bastardas.

 

Una cosa que ens va cridar l’atenció és que gràcies a les oportunitats ofertes per diferents institucions catalanes, entre elles, l’Institut Ramon Llull, l’Andrea va tenir la possibilitat de viatjar a Europa, després d’haver guanyat quatre beques.

 

Algunes preguntes que van ser bàsiques per a la investigació de L’Andrea: Com era la identitat de les persones catalanes a Mèxic? Que rol té la llengua en la recerca del propi origen? Has de trobar-te en un indret determinat per sentir-te pertanyent a qualsevol cosa?

L’Andrea ens deixa amb aquestes qüestions per a reflexionar junts.

 

 

Nota escrita per Elisa Simeoni (alumna de Lingua Catalana 3, Ca’ Foscari, Venècia)

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Paula Marqués