Llengua i cultura catalanes, presents a la Iberian and Latin American Week de la Universitat de Liverpool
Autor:
Joan Mas Font
La Universitat de Liverpool celebra la Iberian and Latin American Week, una setmana cultural amb forta presència de la llengua i la cultura catalanes.
Alumnes i professors del Departament de Llengües i Cultures Modernes de la Universitat de Liverpool vàrem celebrar la Iberian and Latin American Week la setmana passada. Es tracta d’una setmana cultural en què organitzam una sèrie d’esdeveniments relacionats amb les llengües i les cultures que oferim a la secció d’Estudis Ibèrics i Llatinoamericans: basc, català, espanyol, gallec i portuguès.
Coincidint amb el dia de Tots Sants, el primer esdeveniment del programa va consistir en la celebració mexicana del Dia dels morts. Els membres de l’Associació de mexicans de la Universitat de Liverpool van muntar un altar per commemorar la mort del poeta Octavio Paz al Language Lounge.
Alguns dels altres esdeveniment dels quals vàrem poder gaudir foren projeccions de pel·lícules i documentals, seguides de sessions de preguntes amb els directors, productors, actors o altres representants implicats directament en cada un dels casos. D’entre aquestes activitats, destaquen els documentals El memorial del 68, Gernika Markak i Where do you draw the line?, i les pel·lícules A fábrica de nada i A Cidade onde envelheço.
També vàrem comptar amb un tast de llengua i cultura gallegues, d’una xerrada sobre les agències europees de cinema i també d’activitats més lúdiques i creatives com un concurs de micro-relats amb Twitter o una classe de ball de salsa i merengue.
Pel que fa a la presència del català, una de les convidades va ser Laia Darder, professora de llengües modernes de la Universitat Hallam de Sheffield, que va fer un taller sobre llengua i poder en què es varen tractar temes de sociolingüística catalana.
Un altre convidat va ser Guiem Soldevila. El cantautor menorquí va fer un taller sobre la composició de cançons per als estudiants de català de diferents nivells. A partir d’una sèrie d’exemples de temes propis i també de poemes musicats d’autors com Ponç Pons, Soldevila va explicar les diferents maneres que existeixen a l’hora de fer cançons. Una altra part molt interessant del taller va ser quan va interpretar, acompanyat de la seva guitarra acústica, un seguit d’estrofes escrites pels estudiants de català, que prèviament havien treballat algunes de les cançons de l’artista menorquí a classe.
La participació de Guiem Soldevila va cloure amb un concert al pub The Caledonia, on estudiants, companys de departament i altres membres del públic varen poder gaudir de les cançons del cantant ciutadellenc.
La celebració de la Iberian and Latin American Week ha estat possible gràcies a la col·laboració d’entitats com l’Institut Ramon Llull, l’Ambaixada Espanyola al Regne Unit, l’Institut Etxepare, l’Institut Cervantes, la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, la Universitat de Santiago de Santiago de Compostel·la, el Festival de cinema portuguès Utopia i la Walker Art Gallery de Liverpool.
Més informació a Twitter #IBLAW18
Vols fer un comentari?