Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
18/09/2018

Fons Joan Solà

Avatar

Autor:
Neus Crisol

Joan Solà va contribuir d’una manera decisiva a la consolidació de la lingüística catalana, molt especialment en el camp de la sintaxi. Com s’ha dit sovint, la seva obra està a l’altura de la de Pompeu Fabra i Joan Coromines, i ha permès donar resposta a moltes de les necessitats del català contemporani.

El Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació de la Universitat de Barcelona fa públic el Fons Joan Solà, catalogat i integrat al catàleg del CRAI gràcies a la donació per part de la família Solà de la biblioteca privada de Joan Solà.  Per mostrar la selecció dels gairebé 9.000 volums de què consta el Fons Joan Solà es presenta l’exposició Joan Solà, bibliòfil. Aquesta exposició es presenta en dos formats, físic i virtual.

D’una banda, l’exposició física es troba a les vitrines exteriors i interiors del CRAI Biblioteca de Lletres de la UB, i compta amb tres apartats:

La biblioteca de l’especialista: és aproximadament la meitat del fons i conté les obres de tipus filològic, especialment lingüístic. Són edicions posteriors a 1945 sovint amb notes manuscrites a llapis fetes pel mateix Dr. Solà i amb un volum important d’obres amb dedicatòries autògrafes.

La biblioteca del col·leccionista i bibliòfil: hi és representada una bona part de la història de l’edició barcelonina, però també la d’altres llocs de parla catalana des del segle XIX fins a principis del XX.

Fons antic: els títols més antics consten de 178 exemplars en 154 edicions, de les quals 84 són noves incorporacions al catàleg de Fons Antic de la Universitat de Barcelona i 94 són duplicats d’obres ja existents del segle XVI al XVIII, la majoria també d’àmbit filològic.

D’altra banda, l’exposició virtual compta amb quatre apartats:

Biografia de Joan Solà: en què Nausica Solà resumeix els esdeveniments clau en la vida del seu pare en una cronologia interactiva.

Solà, bibliòfil: Josep Turiel, director del CRAI Biblioteca de Lletres, i Neus Verger, directora del CRAI Biblioteca de Reserva, detallen les característiques del Fons Joan Solà.

Solà, lingüista: Sebastià Bonet, prof. emèrit del Dept. de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona, valora l’obra lingüística de Joan Solà en relació amb la de Fabra i Coromines.

Solà, divulgador: Neus Nogué, professora del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de Barcelona, analitza el vessant divulgador de l’obra de Joan Solà.

Agraïm molt especialment a la família Solà que hagi fet possible que l’exposició s’acompanyi d’objectes personals del Dr. Solà. Aquests inclouen premis, fotografies, poemes, llibretes de notes, cartes i altres testimonis de la vida d’un home que amb la seva obra ha permès donar resposta a moltes de les necessitats del català contemporani.

LlocCRAI Biblioteca de Lletres.

Dates: 18 de setembre – 30 de novembre.

Inauguració i visita guiada: 28 de setembre (17 h).

 

Font: Bloc del CRAI UB Lletres

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Neus Crisol