Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
15/03/2017

Setmana d’actes a Leeds

Avatar

Autor:
Gemma Gil

Benvolguts, 

Aquesta última setmana ha estat intensa d’esdeveniments a Leeds, relacionats d’una manera o altra amb la memòria històrica, ja que el 2016 va fer 80 anys de l’inici de la Guerra Civil espanyola.

7 de març. Vam poder fer un Skype amb l’autor Roc Casagran, amb motiu d’una activitat del Portafoli de català per als estudiants de segon.
Els alumnes han hagut de llegir el llibre Ara que estem junts, per tal de fer una activitat de comprensió lectora i de reflexió després de la lectura, a banda d’una classe oral anomenada “Club de lectura”.
Tal com ens va indicar en Roger Fusté (Aix-Marseille) l’any passat, el llibre de Casagran és un llibre que barreja ficció i realitat, basant-se en els esdeveniments de la Guerra Civil espanyola, l’exili cap a França i el camp de refugiats d’Argelers, i l’exili a l’Amèrica Llatina.
L’Skype amb en Roc va ser molt profitós per als estudiants, vam poder comentar el llibre i els estudiants van aprofitar per fer preguntes a l’escriptor, per poder entendre millor la novel·la, i l’objectiu i l’opinió de l’autor, a banda de comprendre el context actual a l’Estat espanyol en referència a la memòria històrica. En Roc també va aprofitar per fer algunes preguntes als estudiants, i tot va fluir en una conversa molt interessant, en la qual no vam oblidar el paral·lelisme del passat amb el present i els refugiats sirians.

9 d’abril. L’escriptora Betsabé Garcia va venir a presentar el llibre Amb uns altres ulls (Con otros ojos, en la versió original), una biografia de Montserrat Roig, en el qual l’autora fa un repàs a la biografia de l’escriptora barcelonina, amb punts punyents i molt interessants.
Garcia va oferir una xerrada per als estudiants de primer, alguns dels quals han llegit la versió adaptada per a aprenents de català del Temps de les cireres, de Lectura Fàcil, ja que el 2016 es van commemorar els 25 anys de la mort de Roig. Els estudiants van descobrir la dimensió de l’escriptora en la literatura catalana i universal, així com el seu rol en el feminisme i la seva rellevància en el desenvolupament de la gran obra Els catalans als camps nazis.
L’acte va comptar amb el suport de l’Institut Ramon Llull, ja que l’autora va fer una petita gira pel Regne Unit per tal de presentar el llibre.

14 de març. Vam poder veure el documental Por al cel, d’Axel Baiget i Marta Trill, que van venir a Leeds per presentar-lo i preparar un petit taller sobre la Guerra Civil i la memòria històrica. L’acte, que va comptar també amb el suport de l’Institut Ramon Llull, va tenir molt bona rebuda entre els estudiants, sobretot de segon, que van aprofundir una mica més en aquest tema, després d’haver llegit la novel·la Ara que estem junts.

 

Una salutació cordial des de Leeds.

 

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Gemma Gil