Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
23/03/2018

Crida de comunicacions per al II CIAJILLC (del 3 al 5 d’octubre de 2018)

El mes de novembre de l’any passat, un grup format per estudiants de Doctorat del Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida amb el suport de molts professors i amb altres estudiants de grau de la Facultat de Lletres van impulsar la candidatura de la Universitat de Lleida perquè fos la seu del II Congrés Internacional de l’Associació de Joves Investigadors en Llengua i Literatura Catalanes (CIAJILLC). Finalment, aquesta candidatura va ser la guanyadora i està articulada sota el lema Som Universitat. Som País. Som Cultura atès que:

  • Som Universitat: La UdL va ser la primera universitat de la Corona d’Aragó, amb la qual cosa és també una de les més antigues d’Europa. Fundada el 1300 com a Estudi General de Lleida, gràcies al privilegi fundacional atorgat per Jaume II, amb un pol d’atracció i d’intercanvis econòmics, culturals i científics en què el món del pergamí, del llibre i del paper tingueren un protagonisme primordial. Un passat molt present, ja que, des de la fundació com a UdL el 1991, ha continuat exercint aquest rol de recerca i de dinamització del territori tant en l’àmbit cientificotècnic com del patrimoni.
  • Som País: Ramon Muntaner ja deia en la seua crònica que Lleida era el cap de Catalunya en la terra ferma com Barcelona ho era en la marina. Efectivament, la situació geogràfica privilegiada de Lleida la converteix en una cruïlla de camins que vertebra els Països Catalans, ja que connecta els Pirineus amb la plana i el mar o la Franja amb la resta dels territoris. És un lloc estratègic de camí cap a Europa i cap a la resta de la Península. A més a més, també és un pont natural amb Occitània i la ubicació de la Val d’Aran en la demarcació de Lleida ha convertit l’aranès, i per tant l’occità, en llengua oficial a tot el Principat. Cruïlla de camins, cruïlla de llengües, cruïlla de cultures.
  • Som Cultura: Lleida és territori de creació artística en tots els àmbits i amb festivals internacionals de referència com l’Animac, la Mostra Internacional de Cinema Llatinoamericà, la Fira de Titelles o el Festival Internacional de Poesia, a més a més de moltes altres iniciatives promogudes per la xarxa d’associacions culturals existents. En el camp de les lletres cal esmentar el Premi d’Assaig Josep Vallverdú i el Premi de Poesia Màrius Torres i, entre els creadors, cal destacar la figura de Màrius Torres, però també de molts altres poetes i narradors com Maria Mercè Marçal, Jesús Moncada, Josep Vallverdú, Rosa Fabregat, Pep Coll, Pere Rovira, Emili Bayo, Xavier Macià, Jordi Pàmias, Joan Barceló, Teresa Pàmies, Àngels Marzo o Maria Barbal. Una menció a part mereix Manuel de Pedrolo, ja que el 2018 és l’Any Pedrolo en motiu del centenari del seu naixement i un dels nostres objectius és poder sumar un congrés com aquest als actes commemoratius que s’estan desenvolupant. I és que ell sabia molt bé que “una cultura només és viva en la mesura que és conflictiva”.

Així doncs, fins al dia 4 de maig de 2018 s’hi poden fer arribar les propostes de comunicació a través d’aquest formulari. Les línies temàtiques del congrés són: Estudis literaris, Estudis de lingüística, La llengua en el temps i l’espai, i Didàctica i noves tecnologies. El comitè organitzador està format per Andratx Badia, Annabel Gràcia i Alecs Prodan i el comitè científic l’integren nombrosos professors i professores de diferents universitats tant dels Països Catalans com d’Europa.

Trobareu tota la informació ampliada i actualitzada d’aquest II CIAJILLC a través de la pàgina web de l’Associació de Joves Investigadors en Llengua i Literatura Catalanes (AJILLC): https://ajillc.wordpress.com/category/ii-congres/

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Andratx Badia