Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
10/01/2020

Tardor catalana a Freiburg

Com alguns ja sabeu, les classes del semestre d’hivern a Alemanya acostumen a començar a mitjan octubre i com que el temps vola cal treure el suc d’aquestes setmanes ja fresquetes abans no arribin les vacances de Nadal. I això és el que hem intentat fer a Freiburg els primers dos mesos de classe. A banda de les  sessions de cada curs, que són de fet el que més ens ocupa, cada mes hem intentat que hi hagués activitats culturals.

Fusió de la Castanyada i el Magusto

A l’octubre, just encetat el semestre, com no podia ser d’altra manera, vam celebrar la Castanyada. Això sí, vam fusionar-la amb el Magusto portuguès amb un grup d’estudiants de portuguès del seminari –la professora dels quals i artífex de la celebració és l’Anna Subarroca, exlectora de català de la nostra universitat. Castanyes, cançons, panellets, moscatell… èxit assegurat!

Al novembre vam passar la pel·lícula “Jean-François i el sentit de la vida” (Sergi Portabella, 2018) en el marc del ja tradicional cicle de cinema en llengües romàniques del nostre departament, film de què van gaudir gairebé una quinzena de persones i que va servir, també, com a punt de trobada entre alemanys i catalans.

I al desembre vam tenir dues activitats. La primera va ser la continuació d’una tradició que es va instaurar fa uns anys al departament: un grup d’alumnes de secundària gironins, acompanyats de dues professores del centre, fan un intercanvi educatiu amb un centre d’Offenburg, ciutat propera a Freiburg, i entre les activitats del seu programa hi tenen una visita al nostre departament (cal mencionar que la professora d’alemany d’aquest alumnat és una exlectora de català; ara potser només ens cal esperar uns quants anys… i és que si algun d’ells acabés sent lector tancaríem el cercle de la millor manera, oi?).
Abans d’oferir-los los un petit esmorzar a base de dolços nadalencs alemanys, un parell d’estudiants de català els van fer cinc cèntims dels edificis i places més properes a la universitat.

Visita dels alumnes gironins

Finalment, i com s’ha fet els últims anys, pocs dies abans de les vacances vam celebrar una petita Festa de Nadal amb estudiants i catalanoparlants residents a Freiburg. Nadales, torrons, “Plätzchen” (galetes nadalenques alemanyes), i moltes converses en català; la cirereta final, evidentment, va ser poder tancar la vetllada fent cagar el tió. Per alguns va ser la primera vegada i per les cares que van fer diria que és una tradició que no oblidaran mai!

Des del sud d’Alemanya us desitgem un bon any nou a tots.

Raquel Galofré

Freiburg im Breisgau, gener 2020

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Raquel Galofré

Raquel Galofré

Freiburg