Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     

Seminari interuniversitari en línia sobre la literatura catalana d’autora (febrer-abril, 2021)

Diferents grups d’investigació han organitzat el seminari universitari «De la cryptogynie à la médiatisation des écrivaines : nouvelles approches de la littérature catalane» al voltant de les noves aproximacions a la literatura d’autora que s’estan duent a terme a les universitats franceses. El seminari serà completament en línia i inclou quatre intervencions, en francès, repartides entre els mesos de febrer i abril de 2021. Us convidem a participar-hi i a informar aquelles persones (alumnes o col·legues) que hi puguen estar interessades en aquesta temàtica.

El terme criptogínia va ser proposat, ara fa un any, pels professors de la Universitat de València Begonya Pozo i Carles Padilla en un article d’opinió per referir-se a «l’ocultació dels referents femenins als diferents àmbits —polític, històric, científic, tecnològic, artístic, literari, filosòfic, etc.—,  i, per tant, la desaparició o menysvaloració de les aportacions de les dones a qualsevol espai de poder on es valore la visibilitat i el prestigi social —com la política, la música, el cinema, l’esport, la televisió, etc.». La paraula es va posar ràpidament en circulació amb tant d’èxit que, pocs mesos després, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua la va incloure al Diccionari Normatiu Valencià, juntament amb «donassa».

PROGRAMA COMPLET DEL SEMINARI

16 de febrer, 18h

Maria Lacueva (Paris 8 Vincennes-Saint-Denis)

Femmes de lettres : vers une histoire genrée de la littérature catalane

URL: https://univ-tlse2.zoom.us/j/2543090671 Meeting ID254 309 0671

8 de març, 16h

Fabrice Corrons (Université de Toulouse Jean Jaurès)

La question féminine dans le théâtre catalan depuis les années 1980

URL: https://univ-tlse2.zoom.us/j/2543090671 Meeting ID254 309 0671

19 de març, 15h

Estel Aguilar Miró (Université de Perpignan Via Domitia)

De la frontière à l’ouverture: une approche poètique et écoféministe chez Simona Gay, Renada-Laura Portet et Colette Planas : trois poètes de la Catalogne du Nord

URL: https://univ-tlse2.zoom.us/j/2643190672

6 d’abril, 18h

Marc Audí ( Université Bordeux Montaigne)

Une approche des poésies de femmes catalanes

URL: https://univ-tlse2.zoom.us/j/2643190672 Meeting ID254 309 0671

ORGANITZACIÓ

Aix-Marseille Université: Maria Garcia Martínez

Paris 8 Vincennes-Saint-Denis: Maria Lacueva Lorenz (LER)

Université Toulouse Jean Jaurès: Fabrice Corrons (LLA-CREATIS) i Josep Vidal Arráez (LERASS)

Université de Perpignan Via Domitia: Estel Aguilar Miró (CRESEM)

MÉS INFORMACIÓ SOBRE ELS GRUPS DE INVESTIGACIÓ (EN FRANCÈS)

Rattachée à l’équipe LERASS, l’axe «Genre et média» développe une approche genrée de différents faits sociaux, vise à analyser les rapports de domination liés au genre dans leur complexité et dans leur articulation. Le genre y est envisagé à la fois comme construction sociale, comme processus relationnel et comme rapport de pouvoir articulé à d’autre logiques de pouvoir.

Au sein du LLA-CREATIS, l’axe «Hispanité et contemporanéité» travaille sur les interculturalités, la traduction des auteurs/trices catalan/e/s, la médiation par la traduction, la reéinvention du patrimoine et la transmission des littératures du monde Hispanique.

Au sein du LER , l’axe transversal «Creátions: historicités, transferts et transgressions dans les pays de langue romane» analyse et conceptualise les politiques du genre dans le monde hispanophone, comprenant « politiques » dans un sens large. Il s’agit de repérer la place du genre dans le domaine du politique et d’orienter les recherches vers le domaine des représentations et de la création.

Rattachée à l’équipe CRESEM, l’axe «Langages et identités», en s’interrogeant sur les données (recueil, édition et exploitation) se propose, dans le cadre du projet interdisciplinaire et inter-axes «Environnement(s) et Perception(s)», de développer une réflexion quant aux incidences de l’environnement sur la perception et la représentation des données, et inversement de calculer les incidences des données sur la perception de l’environnement.

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Maria Lacueva