Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
14/07/2017

Jornades de memòria històrica a la Freie Universität Berlin

Avatar

Autor:
Gemma Gil

Entre el 19 i el 26 de juny va tenir lloc a la Freie Universität un cicle de memòria històrica organitzat pels lectorats de gallec i català de l’Institut für Romanische Philologie. El 19 de juny, l’historiador Enrique Barrera va oferir una xerrada sobre Franquisme i Transició, i els dies 21 i 26 es van projectar dos documentals amb presència dels directors.
El 21 de juny, la cineasta catalana Isabel Andrés Portí, que viu entre Berlín i Barcelona, ens va presentar “Generació Pegaso”. El documental tracta des d’un punt de vista personal les lluites pels drets laborals al franquisme tardà, ja que el pare de la Isabel va treballar a la fàbrica Pegaso i en va ser un destacat membre sindical. Mitjançant gravacions pròpies i d’arxiu, la Isabel Andrés Portí construeix un relat instructiu i amè sobre un període històric convuls. En acabar la projecció, vam tenir una discussió molt interessant amb la Isabel i altres assistens a l’acte sobre la Transició i el moviment obrer a la Barcelona dels anys setanta i, a més a més, els meus alumnes li van poder fer preguntes en català.
El 26 de juny, el director gallec Xosé Abad ens va presentar “A pegada dos avós”, un documental en què un grup d’adolescents s’entrevista amb gent que ha patit en primera persona la repressió franquista per tal d’entendre millor què va significar la Guerra Civil i la Dictadura per al conjunt de la societat.
Us adjunto algunes fotos de les jornades on podeu veure la gran assistència de públic.

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Gemma Gil