Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
19/11/2018

El nacionalisme català i el Barça de la mà de Sid Lowe a Queen Mary University of London

Avatar

Autor:
Laura Bolo

La setmana passada vam celebrar a la Universitat Queen Mary de Londres la nostra gran conferència anual en la qual vam convidar el periodista Sid Lowe per parlar de “Barça, Catalonia and the Politics of Nationalism”. El públic va acudir amb entusiasme a la cita en la sala principal de la facultat i en va completar l’aforament, de la qual cosa ens sentim força contents. A més a més, volem remarcar la importància que va tenir triar una persona experta d’origen anglés que estigués al corrent dels afers polítics catalans. Aquestes condicions ajudaren a atraure un públic majoritàriament britànic i, per tant, a guanyar per doble partida: en primer lloc internacionalitzant el debat social i polític català i, en segon lloc, depassant la contínua autorreferencialitat a què estem acostumats. Sid Lowe ens va aportar una nova perspectiva, desinteressada i objectiva sobre els fets.

El conferenciant va fer esment a temes com ara la castellanització de la terminologia futbolística durant el franquisme (prèviament s’utilitzaven els termes en anglès) i a la importància de caire institucional que va liderar el Barça durant el règim. En un moment en què havien desaparegut totes les institucions pròpies, el Barça actuava com a catalitzador de la resistència. En l’actualitat, Sid Lowe considera que el catalanisme ha aprofitat la força mediàtica del Barça per mostrar al món Catalunya i les seues aspiracions independentistes. Tot i que el club mai no s’ha declarat formalment indepentista, Lowe afirma que tant les pressions per posicionar-s’hi com l’amenaça de l’exclusió de la lliga han estat contínues. El Barça sempre ha manifestat que “segueix la voluntat del poble”.

Ens alegra haver pogut compartir una jornada amb un públic tan divers i sobre un tema trasversal. S’han pogut combinar dues parcel·les de la vida humana (esport i política) la relació de les quals ha estat sovint desatesa, si ens atenem al lligam real que mantenen. Sid Lowe ha confirmat que el futbol i la política no són excloents i, especialment en el cas català, podríem afirmar que resulten condicionals.

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Laura Bolo