Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
27/04/2018

Sant Jordi a la Universitat de Venècia

Etiquetes: ,

La Diada de Sant Jordi és una festa que se celebra el 23 d’abril a Catalunya. És el dia dels enamorats, i per això és costum regalar una rosa vermella i/o un llibre al nostre amant, símbols de l’amor i la cultura.

Nosaltres, a la Universitat Ca’ Foscari de Venècia, també vam celebrar aquesta festa. Per aquest motiu, les professores van organitzar una jornada dedicada a Sant Jordi amb microsessions de cultura catalana. Durant aquestes microsessions, els estudiants de català vam fer unes presentacions de cultura catalana.

Durant la primera exposició, vam parlar de la història del cavaller Jordi que es va negar a seguir l’ordre de perseguir els cristians, per la qual cosa va ser martiritzat i decapitat. També vam parlar de la versió catalana de la llegenda de Sant Jordi que diu que, després d’un combat aferrissat del cavaller i el drac, la bèstia va caure travessada pel ferro esmolat i que dels degotalls de sang que arribaven a terra en va néixer una rosa que el cavaller va donar a la princesa que havia alliberat. Aquesta és l’explicació que la tradició oral dona al costum de regalar roses a les dones per la diada de Sant Jordi.

Els castellers, Joan Mirói el Catalan Institute of America, van ser alguns dels altres temes exposats. Mentre nosaltres fèiem les nostres presentacions, fora de l’aula hi havia un taulell d’informació sobre la festa de Sant Jordi, amb fullets informatius, llibres i roses per a tots. A més, els dies anteriors, professores i estudiants havíem quedat per fer roses de paper i marcadors de llibre. Després de les microsessions, hi va haver un seminari sobre “migracions literàries” de Pau Marqués i Bisquert, mentre el dia següent hi va haver un cinefòrum en llengua catalana, amb la projecció de la pel·lícula “Segon origen” de Carles Porta i Bigas Luna.

 

La preciosa novetat d’aquest any ha sigut la rosa groga, que ha guanyat protagonisme a la vermella, en una diada de Sant Jordi marcada pel procés. De fet, Òmnium Cultural havia llençat una nova proposta pel dia de Sant Jordi d’aquest 2018. L’entitat havia proposat que les roses que es regalessin en aquesta diada no fossin vermelles, sinó grogues, amb l’objectiu de mostrar la solidaritat amb els «presos polítics».

 

 

 

Nota escrita per: Giada Borin, estudiant de català 2

Nota publicada per: Paula Marqués Hernández

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Paula Marqués