Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
07/03/2017

Ramon Dachs presenta el seu viatge fotoliterari d’Itàlia a Ca’ Foscari

Avatar

Autor:
Gemma Gil

El passat dilluns 27 de febrer va tenir lloc a la Universitat Ca’ Foscari de Venècia la conferència de Ramon Dachs titulada L’Italia come soggetto fotoletterario: 160 notti e 32 viaggi.

L’autor barceloní va presentar el projecte en què està treballant actualment: un fotoreportatge literari sobre diferents llocs d’Itàlia. Ramon Dachs, després d’haver dedicat gran part de la seva vida a la poesia, va endinsar-se en la fotografia com a continuació espontània i harmònica del seu camí literari. Al començament de la xerrada va explicar en quines circumstàncies va deixar la poesia: va explicar que, durant un viatge a l’Antàrtida a bord d’un vaixell, es va adonar que la fotografia és una forma de fer poesia per imatges i que amb ella es poden transmetre sentiments amb la mateixa intensitat.

A continuació, va comentar com havia sorgit la idea de fer un fotoreportatge literari i com ha anat evolucionant al llarg del temps: l’origen s’ha de reconduir a un viatge que va fer a Milà al gener de 2015. Durant una excursió al llac de Como, va quedar fascinat per les imatges que la naturalesa oferia i allò el va encoratjar a emprendre un fotoreportatge literari. Inicialment, volia recórrer i fotografiar la part septentrional d’Itàlia, però al cap d’alguns mesos va decidir ampliar el projecte per cobrir tot el país dels Apenins.

Es tracta d’un viatge intermitent, un projecte creatiu i expansiu amb l’objectiu final de publicar un llibre fotogràfic amb textos en prosa. Vol posar en relació fotografies i textos, per expressar reflexions vitals a través de les imatges. En relació amb això, l’autor va destacar la importància que tenen per a ell els viatges: són un imant amb què recordem tota l’experiència vital i són l’ocasió ideal per reconstruir el passat i comprendre’n tot el sentit.

Per últim, el públic va fer-li preguntes sobre els seus plans actuals i futurs, gràcies a les quals va poder explicar com serà el fotoreportatge literari una vegada finalitzat. Pensa acabar el projecte a l’agost i durant uns mesos vol preparar-ne la publicació.

Autoria: Chiara Coghetto (estudiant de llengua catalana de la Università Ca’ Foscari Venezia)

Nota editada i publicada per: Albert Morales (Università Ca’ Foscari Venezia)

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Avatar

Gemma Gil