Blog Xarxa Llull

LLULL.CAT | XARXALLULL | FABERLLULL | BIENNAL D'ART DE VENÈCIA 2019
     
16/10/2017

Escola d’estiu sobre el plurilingüisme a l’Europa Occidental

El passat mes de setembre, durant el període no lectiu intersemestral, va tenir lloc un curs d’estiu a la Universitat de Konstanz (Alemanya) sobre el plurilingüisme a l’Europa Occidental. Dins del mòdul del Professor Pere Joan i Tous “En primera persona. L’elecció de la llengua literària en contextos bilingües conflictius”, els participants van entrar en contacte amb la literatura catalana i van poder parlar amb autors catalans i mallorquins que van visitar la ciutat de Constança per narrar en primera persona la seva experiència com a creadors en llengua catalana.

La lectura de Pedra de tartera de Maria Barbal i de la poesia d’Antònia Vicens en la veu de les seves autores van descobrir la importància de les paraules per l’expressió de la pròpia llibertat. En la discussió que va seguir a la lectura, Maria Barbal va parlar de la situació de bilingüisme de la seva infantesa a la Barcelona franquista en la qual convivien dues esferes diferents – l’escola i la privada. En canvi, Antònia Vicens es va centrar en el context mallorquí i en la seva especial relació amb les paraules.

Seguidament es va projectar el documental La substància, dirigit per Lluís Galter i presentat pel seu co-guionista Ivan Pintor, en el qual es presenta un viatge a la versió xinesa del Cadaqués català, Kadakaisi, una urbanització luxosa al sud-est de la Xina, i la seva comparació amb el Cadaqués turístic actual. En la discussió amb el seu director i guionista, es va parlar sobre el panorama cinematogràfic català actual i la importància del concepte original, en relació a la còpia rèplica que representa la versió xinesa de Cadaqués.

Per últim, l’escriptor mallorquí Sebastià Portell va fer una conferència sobre “Espai públic, camp literari i conflicte de llengües a Mallorca” en la que va començar amb una panoràmica sobre l’elecció de llengua en la història de la literatura catalana per després procedir a parlar de la seva pròpia experiència. Portell va explicar com tota la seva activitat literària i cultural l’ha pogut fer sempre en llengua catalana pel fet de pertànyer a una generació d’escriptors joves que s’han escolaritzat en la seva llengua materna.

Vols fer un comentari?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comentaris: 1

  1. rokn.elawael, 01/07/2023

    تعتبر مشكلة بقاء الحمام من أكبر المشاكل التي يواجهها الناس حيث يتجمع الحمام عادة على أسطح المنازل والفلل ويمكن أن يسبب هذا التجمع العديد من المشاكل منها:
    الإزعاج والقلق وتآكل المباني حيث يعشش الحمام عادة فوق المباني
    غالبًا ما يزورون أعشاشًا أخرى ويفحصون البيض أو يستريحون
    طرد الطيور بطريقة صحية
    صد الحمام عن طريق تثبيت الأشواك على الأسطح التي تتجمع فيها الطيور أو مكيفات الهواء أو الألواح المجلفنة أو البلاستيك على جدران وأسطح الفلل ، لأنه بعد تركيب الشباك لا يمكن للطيور أن تجد أي موطئ قدم لأن الشباك تعمل كحاجز. فتحات وشبكات لإغلاق المكيفات.

    شركة مكافحة حشرات بالمدينة المنورة

Avatar

Nausica Solà